Dostupni linkovi

Vučić izjavio da će Srbija nastaviti da prodaje oružje drugim zemljama


Vučić je novinarima rekao da "ne razume pitanje - zašto Srbija prodaje oružje".
Vučić je novinarima rekao da "ne razume pitanje - zašto Srbija prodaje oružje".

Srbija će nastaviti da prodaje oružje drugim zemljama, izjavio je 21. jula predsednik Aleksandar Vučić.

Tokom obilaska naoružanja i vojne opreme iz domaće vojne industrije, sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem, Vučić je novinarima rekao da "ne razume pitanje zašto Srbija prodaje oružje".

"Prodajemo da bismo imali veće plate i penzije. I nastavićemo da prodajemo, i Bangladešu i Kipru i Togou i Senegalu, svakome ko je dozvoljeni krajnji korisnik", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Ukrajinski avion koji je prevozio je 11,5 tona municije srpske namenske industrije za Bangladeš, srušio se 16. jula na severu Grčke, a u nesreći je poginulo svih osam članova ukrajinske posade.

Grčka je 18. jula uložila zvaničan protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu.

Predsednik Srbije izjavio je istog dana da nema saznanja o eventualnom grčkom demaršu i da Srbija nema šta da krije.

"Sve je čisto kao suza. Poštovane su sve procedure. Tim avionom išle su vežbovne i osvetljavajuće mine za Bangladeš, što je potvrđeno i od njihove vlade. Nažalost, dogodila se tragična saobraćajna nesreća", rekao je Vučić 18. jula.

On je dodao da će Beograd sačekati eventualni demarš Grčke kako bi se znalo zbog čega je upućen.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović saopštio je 17. jula da je avion An-12 za Bangladeš iz Niša prevozio 11,5 tona školskih i osvetljavajućih granata za minobacače.

Naveo je da je u pitanju roba beogradske firme Valir i da je transportovana avionom u vlasništvu ukrajinske kargo kompanije Meridijan.

Srpski zvaničnici demantovali su spekulacije nekih medija da se avionom prevozilo naoružanje Ukrajini.

Mediji u Srbiji i Crnoj Gori su, nakon nesreće, počeli da spekulišu i o povezanosti kompanije Valir sa srpskim dilerom oružja na crnoj listi SAD, Slobodanom Tešićem.

Ko je Slobodan Tešić, trgovac oružjem iz Srbije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Valir je, kako se vidi u državnom privrednom registru, osnovan sa osnivačkim ulogom od 0,85 evra. Firma je u 2021. godini, kako se vidi iz finansijskih izveštaja, imala prihod od oko 55 miliona evra.

RSE nije uspeo da detektuje direktne ili indirektne veze između kompanije Valir i Slobodana Tešića.

Kompanija Valir osnovana je decembra 2019. Dve nedelje ranije američko ministarstvo finansija je na spisak preduzeća i pojedinacama kojima je uvelo sankcije zbog korupcije stavilo i, kako se navodilo u saopštenju, "saradnike trgovca oružjem Slobodana Tešića" koji je pod američkim sankcijama od 2017. godine.

XS
SM
MD
LG