Dostupni linkovi

Vučić kaže da mir nije ugrožen, optužuje Gardijan da ’voli da laže’


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. marta da će biti nastavljeni pritisci u vezi sa Kosovom i ponovio optužbe na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da pokušavaju da zaustave Srbiju u ekonomskom napretku.

Vučić je gostujući na TV Prva odbacio tvrdnje uglednog britanskog lista Gardijan da je mir na Balkanu ponovo ugrožen, i nekoliko puta ponovio da "Gardijan mnogo voli da laže".

"Oni su patološki lažovi, ja takve lažove nisam video kao u Gradijanu", rekao je Vučić i naveo da "to nije slučajno".

Vučić je rekao da postoje pokušaji da se mir ugrozi, kao što je "sve što su uradili oko izbora da izazovu sukob".

"Nije tajna da 90 odsto glasova dobijam na Kosovu i računali su da neće Vučić želeti da odustane od 50.000 glasova, nateraćemo ga da uđe u to, a onda ćemo da vidimo šta ćemo da izmislimo, kakav incident i koga ćemo da proteramo. Ja sam zato molio Srbe sa Kosova i Metohije da čuvamo mir", rekao je Vučić.

Dodao je da ako razlika u izbornom rezultatu treba da bude 50.000 glasova, ne treba ni da ima većinu.

Vučić je i ranije optužio Kurtija da „želi da mu smanji broj glasova“, nakon što Vlada Kosova nije dozvolila da na Kosovu budu održani opšti izbori u Srbiji.

Zvanični Beograd je doneo odluku da 3. aprila kosovski Srbi glasaju u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Vučić je u nedelju, 27. marta, rekao da može da "nacrta scenario jer Srbi ne bi dozvolili upad sa oružjem na biračka mesta već bi se branili", ali i potvrdio da je istina "da Srbija još od 1999. ne može da se suprotstavi jednostranim potezima Prištine".

Kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića optužio je da im je "jedini posao da ogovaraju Srbiju i govore da je Vučić 'mali Putin', ne bi li ceo Zapad natovarili na vrat Srbiji i zaustavili je u ekonomskom napretku".

Kada je reč o sankcijama Rusiji, predsednik Srbije je ponovio da je Srbija samostalna država i da trpi napade jer neki "vole da se iživljavaju" ali ne mogu na velikom narodu, pa pronađu mali.

Srbija se početkom marta u Ujedinjenim nacijama pridružila osudi ruske invazije na Ukrajinu, ali se nije pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Kremlju.

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG