Dostupni linkovi

Srbija usvojila Memorandum sa Francuskom Elektroprivredom o nuklearnoj energiji


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović na sastanku sa francuskim ambasadorom Pjerom Košarom, na kojem se razgovaralo o energetskoj saradnji, 5. april 2024.
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović na sastanku sa francuskim ambasadorom Pjerom Košarom, na kojem se razgovaralo o energetskoj saradnji, 5. april 2024.

Vlada Srbije usvojila je 5. aprila Memorandum o razumevanju sa Francuskom Elektroprivredom (EDF) o uspostavljanju saradnje u energetskoj tranziciji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, memorandumom se, pored ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

"Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije", dodala je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Francuska, kako je podsetila, oko 70 odsto struje dobija iz nuklearki.

Istakla je i da će nuklearna energija biti jedna od tema sastanka predsednika Srbije sa francuskim predsednikom u Parizu, "u trenutku kada mnoge države razmatraju njenu veću ulogu u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova".

Prema rečima Đedović Handanović, zbog moratorijuma na nuklearnu energiju, Srbija nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti, ali će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa naučnim i obrazovnim institucijama kako bi se unapredili kapaciteti za te projekte.

U Srbiji je na snazi zabrana izgradnje nuklearnih elektrana. Zakon je donet 1989. u vreme bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, i uz neke promene ostao na snazi do danas.

Zabrana je uvedena tri godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju u Ukrajini, tadašnjem Sovjetskom Savezu, kada je eksplodirao reaktor i oslobodio veliku količinu zračenja u vazduh.

Da je Srbija zainteresovana za izgradnju malih modularnih nuklearnih elektrana, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. marta na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

"Zainteresovani smo da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 1.200 megavati", rekao je.

On je tada naveo da ne zna kako će se to finansirati pošto je, kako je rekao, potrebno 7,5 milijardi evra.

Vučić je na samitu, koji su organizovali Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija predsedavajuća Savetu Evropske unije, poručio da će Srbija biti spremna da učestvuje, ali da mora da dobije neku vrstu podrške od vodećih država iz EU.

Francuska elektroprivreda je, ističe ministarka Đedović Handanović, iskazala interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, zatim revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa.

Memorandum predviđa i saradnja sa Francuskom elektroprivredom u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika.

Planirano je da Memorandum potpišu predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, prilikom Vučićeve posete Francuskoj.

XS
SM
MD
LG