Dostupni linkovi

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a razgovarao sa Kurtijem i Vučićem


Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Pomoćnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost izrazio je "zabrinutost" zbog napetosti na sjeveru Kosova u ovosedmičnim razgovorima sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je u petak Bijela kuća, prenosi Reuters.

Glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer razgovarao je premijerom Kosova Kurtijem, te izrazio zabrinutost Sjedinjenih Država zbog napete situacije na sjeveru Kosova, saopšteno je iz Bijele kuće.

Finer je pozvao sve strane da poduzmu korake usmjerene ka deeskalaciji situacije, navodi se dalje u saopštenju.

"Pozvao je Vladu Kosova da omogući novoizabranim gradonačelnicima da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuku policijske snage iz općinskih zgrada", kažu iz Bijele kuće.

Finer je također pozdravio "spremnost premijera Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore."

Osim sa Kurtijem, prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer razgovarao je i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Pozvao je Vladu Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i smanji stanje pripravnosti, kao i da pozove demonstrante da ostanu mirni na sjeveru Kosova", navodi se u saopštenju.

Pored toga ponovljeno je kako SAD očekuju da se obje strane ponovo uključe u dijalog kojim posreduje Evropska unija i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji postignut u Briselu i Ohridu ranije ove godine.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar posjetiće Prištinu i Beograd naredne sedmice.

Njihova poseta dolazi usred tenzija na sjeveru Kosova, gdje grupe lokalnih Srba u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku protestuju već sedmicu zbog novoizabranih albanskih gradonačelnika.

Oni su izabrani u aprilu, na vanrednim izborima, koje su Srbi bojkotovali i čije rezultate ne priznaju.

Tenzije su kulminirale reakcijom mirovne misije NATO na Kosovu, KFOR-a i sukobom sa demonstrantima. Nasilje su osudile države Zapada, koje su pozvale na hitnu deeskalaciju.

Evropska unija pridružila se pozivima Francuske i Njemačke da se održe novi izbori na sjeveru Kosova.

EU je zahtevala i da se osigura i učešće kosovskih Srba na takvim izborima, kao i početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Solidarnost sa severom od Srba južno od Ibra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
XS
SM
MD
LG