Dostupni linkovi

Senator Chris Murphy predstavio plan za smirivanje tenzija na severu Kosova


Senator SAD-a Kris Marfi na konferenciji za novinare u Beogradu, 25.5.2023.
Senator SAD-a Kris Marfi na konferenciji za novinare u Beogradu, 25.5.2023.

Član Odbora za vanjske poslove američkog senata Chris Murphy opisao je korake plana kojim se, prema njegovim rečima, može postići smanjenje tenzija na severu Kosova.

On je pozvao kosovsku policiju da se povuče sa severa, a Srbija da preduzme korake za okončanje protesta kao "nekih od najvažnijih elemenata deeskalacije" situacije na severu.

"Organizovati nove izbore, ograničiti pristup opštinskim zgradama samo državnim službenicima, poštovati prethodne sporazume Srbije i Kosova, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom", napisao je Mufi na Twitteru.

Ranije tokom dana Murphy je izjavio da se Sjedinjene Države moraju agresivno angažovati na Balkanu i za trenutne tenzije na Kosovu okrivio kosovske vlasti.

"Moramo biti agresivno angažovani na Balkanu da zaštitimo mir, jer si sada ne možemo priuštiti da gasimo trenutne požare u tom regionu", izjavio je senator Murphy u intervjuu za National Journal nakon povratka sa balkanske turneje u Washington.

Tokom vikenda izbili su protesti kada su albanski gradonačelnici izabrani na izborima ušli u opštinske zgrade u gradovima sa srpskom većinom na severu Kosova. Tokom sukoba demonstranata sa snagama reda povređeno je 30 vojnika NATO mirovnih snaga, KFOR.

Državni sekretar Antony Blinken okrivio je Vladu Kosova za postupke koji su doveli do "eskalacije tenzija na sjeveru i povećanje nestabilnosti". Blinken je takođe osudio napade na mirovne snage NATO-a.

Murphy, koji se 22. maja sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini, složio se sa Blinkenom da je situacija mogla da se riješi diplomatskim putem umjesto silom.

"Nije morao tako brzo ići sa odlukom da preuzme ove zgrade", rekao je Murphy, misleći na Kurtijevu odluku da gradonačelnici uđu u zgrade opština sa srpskom većinom.

"Mogao je malo sačekati i pokušati to riješiti preko posrednika poput Sjedinjenih Država", kazao je američki senator i naveo da je "trenutno, najveća prepreka insistiranje prištinske vlade na jednostranom djelovanju".

Ono što se dogodilo tokom vikenda bilo je neprihvatljivo, rekao je Murphy.

"Kurti je tačno znao šta će se dogoditi ako pošalje te gradonačelnike da preuzmu ove opštinske zgrade. Znao je da će to zaustaviti uspjeh dijaloga, i ipak je to učinio", konstatovao je američki senator.

'Prilika' za Rusiju

Ovo situacija je Rusiji dala priliku za raspirivanje nemira. Neki srpski demonstranti naslikali su proruske simbole na vojnim vozilima NATO-a. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi događaji mogli dovesti do "ogromne eksplozije" u srcu Evrope.

"Rusija igra igre na Balkanu. Pokušavaju da podstaknu podjele i sukobe. Nadaju se da bi sukob, stvarni sukob na Balkanu odvratio Sjedinjene Države i Evropu od sukoba u Ukrajini", ocijenio je američki senator.

Murphy kaže da se nada da će, kada se situacija na sjeveru Kosova smiri, ljudi skrenuti pažnju na sprovođenje Ohridskog sporazuma i da bi ako se uspije sa provedbom Ohridskog sporazuma to bili "izdanci trave dugotrajnog mira". On je, pak, naveo da bi SAD mogle da počnu da preispituju svoju bezbjednosnu pomoć Prištini ako ne bude napretka.

"Mislim da niko od nas ne može da razumije kroz šta je Aljbin Kurti prošao. Duži period svog života proveo je u zatvoru. Čitavu političku karijeru proveo je upozoravajući da se ne slaže sa Srbima. Očigledno je došao na vlast kao neko ko je čitavu svoju političku karijeru zauzimao prilično tvrdu liniju i na toj osnovi je izabran", smatra Murphy.

"Ali drugačije je kada ste vanjski organizator u odnosu na [biti] premijer cijele zemlje. Ako vlada u Prištini želi da se svađa, mi kao Kongres moramo da donesemo odluku o tome da li smo u potpunosti spremni za ovu vožnju", naglasio je.

Murphy je nakon putovanja koje je uključivalo sastanke sa liderima Kosova, Srbije, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, rekao da Washington mora brzo da reaguje na događaje na Balkanu kako Moskva ne bi mogla da ih iskoristi.

XS
SM
MD
LG