Dostupni linkovi

Srbija traži da zemlje Kvinte osude odluku da se ne dozvole izbori na Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je 22. marta odvojene sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova (na slici)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je 22. marta odvojene sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova (na slici)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje osudu zemalja Kvinte na odluku kosovskih vlasti da na Kosovu ne dozvole održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora koje je Beograd zakazao za 3. april.

On je 22. marta nakon sastanaka u Beogradu, sa Srbima sa Kosova, sa ambasadorima Kvinte, sa ambasadorom Ruske Federacije, otpravnikom poslova kineske ambasade i zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je Beograd pristao na niz zahteva Prištine kada je reč o održavanju izbora, između ostalog da se Priština pita i omogući Organizaciji za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nadzor izbora.

"Prihvatili smo bezbroj besmislenih stvari na kojima su insistirali samo da bi ljudi izašli i glasali, ali su oni insistirali jednu stvar – da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to ne može da prihvati bez obzira na cenu. Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Najavio je da će za opšte izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mesta u susednim opštinama u Srbiji na kojima će moći da glasaju građani sa Kosova. On je dodao da će u narednim danima biti još sastanaka sa predstavnicima kosovskih Srba i sa članovima Vlade kako bi se našlo rešenje.

Vučić je rekao da su predstavnici Srba sa Kosova tražili da istupe iz svih prištinskih institucija zbog odluke prištinskih vlasti u vezi sa izborima, kao i da 435 policajaca na severu Kosova napusti regionalnu policiju.

"Zamolio sam za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila. Zabrana glasanja nije samo pitanje zaustavljanja demokratskog prava Srba, već i pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzistencije Srba na Kosovu”, izjavio je Vučić.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, jedan od predstavnika Srba sa Kosova, najavio je da će srpska zajednica 25. marta na severu Kosova održati mirne proteste sa porukom da im se uskraćuju osnovna prava, kao što je glasanje na izborima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 21. marta da je za održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji Kosova neophodan dogovor Prištine i Beograda.

Dan kasnije, portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je Kosovo odbilo predlog država Kvinte u vezi sa rešenjem oko glasanja Srba na Kosovu.

"Žalimo što nije postignut konsenzus strana nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan predlog Kvinte", rekao je Stano.

Međunarodna zajednica je u više navrata pozvala Kosovo da dozvoli otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu za izbore koje Srbija organizuje 3. aprila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 22. marta u obraćanju javnosti saopštio i da su na državnim sastancima u Beogradu razmatrani politički, ekonomski i socijalni aspekti ukrajinske krize i njihov uticaj na Srbiju i da su planirane nabavke dodatne količine nafte i mleka u prahu za potrebe robnih rezervi.

XS
SM
MD
LG