Dostupni linkovi

Vučić: Nema razgovora dok Priština ne povuče snage sa severa Kosova


 Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u Beogradu 15. 9. 2021.
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u Beogradu 15. 9. 2021.

Neće biti razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa Kosova, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je 22. septembra tokom službene posete Budimpešti rekao da je to jedino rešenje aktuelne situacije nastale proteklog ponedeljka nakon odluke Vlade Kosova da vozilima sa srpskim tablicama izdaje privremene kosovske registarske oznake.

„Mogu da organizuju šta god hoće. Vratite se na ono što je bilo, pa onda možemo da razgovaramo“, rekao je Vučić na pitanje o navodnoj mogućnosti za sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 22. septembra da je Vlada Kosova zainteresovana za trajno rešenje problema slobode kretanja građana dve zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.

Vučić je u Budimpešti izjavio da Srbija ne može to da učini jer bi time, kako je rekao, priznala nezavisnost Kosova.

„Da povučemo mere da smo mi suverena država, a da oni nisu suverena država? Neću da pristanem na ono što oni misle da ću da pristanem", dodao je Vučić.

Kosovo je 20. septembra počelo da sprovodi recipročnu odluku o izdavanju privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama, što u praksi znači da vozači na Kosovo mogu da uđu ukoliko uzmu privremene kosovske tablice na rok od 60 dana po ceni od pet evra, koliko su po istom principu Srbiji plaćali vozači sa kosovskim tablicama.

Zbog nove mere kosovske Vlade prema Srbiji protestovalo je srpsko stanovništvo sa severa Kosova, a sprovođenje odluke na ulasku na Kosovo preuzeli su pripadnici kosovke specijalne policije.

Povodom toga u Beogradu je 21. septembra zasedao Savet za nacionalnu bezbednost koji je pozvao da se kosovske oružane snage povuku sa severa Kosova kako bi dve strane o otvorenim pitanjima razgovarale u Briselu.

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije postignut 2011. u Briselu uz posredstvo predstavnika Evropske unije, predviđa ukidanje registarskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i preregistraciju na kosovske oznake ali su ih do 20. septembra ’21. u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo građani i dalje koristili.

Srbija i Kosovo od 2011. godine, uz povremene prekide zbog političkih nesuglasica, razgovaraju u Briselu uz posredovanje predstavnika Evropske unije, kroz tehnički dijalog o praktičnim pitanjima, a onda i razgovore o normalizaciji odnosa koja je jedan od osnovnih preduslova za članstvo u Evropskoj uniji.

U proleće 2013. dve strane potpisale su Briselski sporazum koji predviđa ukidanje institucija Srbije na Kosovu i formiranje Zajednice srpskih opština, koju bi činile sredine sa većinski srpskim stanovništvom, ali ta organizacija do danas nije formirana.

XS
SM
MD
LG