Dostupni linkovi

Najava Kosova da priprema nacrt statuta za Zajednicu 'još jedan trik' Prištine, kaže Vučić


Arhivska fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, 8. maj 2024.
Arhivska fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, 8. maj 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući najavu Kosova da će do kraja maja dostaviti svoj nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, kazao je da je u pitanju još jedan trik prištinske vlasti, ali ne i ozbiljan pokušaj.

Vučić je to rekao na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru.

"A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu, saglasili da to bude tekst koji je predala EU - kakve veze oni imaju sa tim i šta imaju da dostavljaju bilo šta", naveo je Vučić, prenosi RTS.

Prethodno je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković ocijenio da je u toku pokušaј velike prevare kao i da je pismo poslato u posljednji čas, pred početak sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope.

"Reč јe o čistom falsifikatu, putem koјeg Kurti želi da izbegne svoјe obaveze iz diјaloga", kazao je Petković u saopštenju za medije.

On je rekao da prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaјa u diјalogu na visokom nivou, pa da samim tim to ne može da bude "јednostrani akt Prištine".

Petković je naveo i da je nacrt Statuta EU Kurti јavno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

"Nemoguće јe da nevladine organizaciјe pišu statut Zajednice, a јoš manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog", rekao je Petković.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala (Donika Gërvalla) izjavila je u četvrtak da je pismom obavestila Savet Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu".

Taj nacrt biće upućen na tumačenje Ustavnom sudu do kraja maja.

Gervala je navela da uz konkretizaciju zalaganja za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, Kosovo očekuje od Saveta Evrope da ispuni svoj deo obaveze i pozove Kosovo da se bez odlaganja pridruži Savetu Evrope, pošto je Priština ispunila sve uslove.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izglasala je 16. aprila prijem Kosova, a konačna odluka proslijeđena je Komitetu ministara koji se sastaje 16. i 17. maja u Strazburu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti (Kreshnik) rekao je 14. maja da pitanje prijema Kosova u tu organizaciju za ljudska prava nije na dnevnom redu Komiteta ministara.

XS
SM
MD
LG