Dostupni linkovi

EU bez komentara na Vučićev poziv da se spreči članstvo Kosova u SE


Logo Saveta Evrope u Strazburu, fotografija iz 2022. godine
Logo Saveta Evrope u Strazburu, fotografija iz 2022. godine

Zvaničnici Evropske unije (EU) se ne izjašnjavaju o tome da li je Srbija postupcima protiv kosovske aplikacije za članstvo u Savet Evrope (SE) prekršila sporazum o putu ka normalizaciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 4. aprila pozvao institucije vlasti da "formiraju tim koji će se boriti protiv članstva Kosova u Savetu Evrope", dok Naime, Kosovo nastoji da se ovog proleća učlani u Savet Evrope.

Portparol EU Peter Stano je izbegao da precizno odgovori da li je poziv za formiranje tima za sadejstvo, u skladu sa članom 4 sporazuma koji navodi da Srbija neće ometati članstvo Kosovo u ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Kazao je da ne želi da komentariše Vučićeve izjave niti namere srpskih institucija ali je ponovio očekivanja Brisela po pitanju dijaloga.

"Mogu samo da podsetim da je i za Kosovo i za Srbiju od izuzetnog značaja da konačno počnu da ispunjavaju obaveze koje su preuzeli u Ohridu, a pre toga, u Briselu, i da sprovedu sporazum. Jer ako neće, biće posledica", poručio je Stano.

Dodao je da će "nespremnost da se postigne implementacija da osete obe strane, u širem kontekstu njihovih napora da krenu napred na svom putu ka EU".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće o prijemu Kosova 16. aprila, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope 16. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 4. aprila na vanrednoj sednici Vlade Srbije zatražio formiranje timova za "sadejstvo svih snaga" koji treba da uključe Vladu, parlament i predsednika države.

Srbija je u dva navrata glasala protiv zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope, koji je Priština podnela u maju 2022.

Međutim, Srbija se Ohridskim sporazumom obavezala da neće sprečavati prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Ali, beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma.

XS
SM
MD
LG