Dostupni linkovi

Vučić za Reuters izjavio da će Srbija istražiti ubistvo kosovskog policajca


Vučić je rekao da će Srbija istražiti događaje koji su doveli do pucnjave, negirajući umešanost srpskih vlasti.
Vučić je rekao da će Srbija istražiti događaje koji su doveli do pucnjave, negirajući umešanost srpskih vlasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 28. septembra za agenciju Reuters da je Beograd osudio ubistvo kosovskog policajca i dodao da će Srbija "pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima" i istražiti osumnjičene.

"Koja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca", rekao je Vučić.

On je naveo i da će "tužilac pozvati" potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, kojeg Kosovo optužuje za organizaciju i učešće u napadu.

Vučić je rekao da će Srbija istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova, negirajući bilo kakvu umešanost srpskih vlasti.

Dodao je da će Srbija istražiti i poreklo oružja koje je kosovska policija zaplenila nakon napada.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica u blizini sela Banjska. U sukobu je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih povređeno.

Nakon toga su u razmeni vatre ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Vučić je u intervjuu za Reuters optužio kosovsku policiju da je jednog od naoružanih napadača "upucala u glavu sa udaljenosti od jednog metra" nakon što se predao, opisujući to kao "pogubljenje".

Veton Eljšani (Elshani), zamenik direktora policije za sever Kosova odbacio je u izjavi Reutersu ove tvrdnje kao besmislice.

"Ovo je besmislica. Naši oficiri nikada neće uraditi tako nešto. Jednom od uhapšenih smo ukazali prvu pomoć na terenu da mu spasemo život nakon što je zadobio povrede", rekao je Eljšani.

Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je Milan Radoičić, potpredsednik najveće srpske stranke na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Priština bazira te tvrdnje na video snimcima snimljenim dronom koje je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio navodeći da se na njima vidi Radoičić među naoružanim licima u manastiru Banjska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. septembra za Radio televiziju Srbije da je Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

Radoičić, tražen na Kosovu, u Srbiji cenjen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Upitan šta je bila namera napada oružane grupe na kosovsku policiju, Vučić je rekao da ne zna.

"Otkud ja to znam, ali sam siguran da su išli da čuvaju svoje kuće i da se spreme za neke buduće napade", dodao je Vučić za RTS.

U intervjuu za Reuters 28. septembra, Vučić je negirao navode kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Kosovom pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kosovo i Srbija od 2013. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa, uz posredovanje EU .

Normalizacija je ključna za napredak obe zemlje na putu ka članstvu.

XS
SM
MD
LG