Dostupni linkovi

Vučić rekao da je Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

"On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije, uveren sam da će biti saslušan... Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao", rekao je Vučić 27. septembra na Radio-televiziji Srbije.

Policija Kosova je Milana Radoičića označila kao organizatora i učesnika napada na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra.

Kako je saopšteno, u napadu maskiranih i oružanih lica je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih povređeno. Nakon toga su u razmeni vatre ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Vučić je naveo da se Radoićić nalazi na "teritoriji centralne Srbije" i demantovao je navode da je ranjen.

"Milan Radoičić se nikada skrivao, nije stideo ni svoje uloge…drugo je šta ja mislim o nečemu što se dogodilo, što je bilo svakako za Srbiju ne dobro i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese", rekao je on.

"On sebe smatra borcem za slobodu, svojih drugova se nikada nije odrekao i nikada se neće odreći, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori", reči su Vučića o Radoičiću.

Ministar policije Kosova Dželjalj Svečlja je 26. septembra je objavio snimak iz drona za koji tvrdi da se na njemu može videti naoružani Radoičić kako stoji u manastiru Banjska s grupom naoružanih muškaraca u uniformama.

Na pitanje da li je autentičan snimak i da li je Radoičić bio u Banjskoj, Vučić je odgovorio da će to utvrditi nadležni organi.

"Da li je ili nije, to rade nadležni organi", izjavio je on.

Radoičić je od 2018. potpredsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda. Sjedinjene Američke Države su ga stavile pod sankcije u decembru 2021. godine zbog sumnje na umešanost u međunarodni kriminal i korupciju.

Radoičić, tražen na Kosovu, u Srbiji cenjen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Upitan šta je bila namera napada oružane grupe na kosovsku policiju, Vučić je rekao da ne zna.

"Otkud ja to znam, ali sam siguran da su išli da čuvaju svoje kuće i da se spreme za neke buduće napade", dodao je.

Vučić je rekao i da "ne može da kaže" koliko je bilo napadača i da su "procene različite".

Kada je novinar pitao "ko komanduje ljudima" i da li ih Vučić zna, predsednik je rekao "kako ne znam Milana Radoičića".

Potom je novinar imao novo pitanje: "Milan Radoičić komanduje njima?"

A Vučić je ovako odgovorio: "Ja ne kažem da Milan Radoičić komanduje tim ljudima dole, ali pitali ste me da li znam te ljude dole".

Vučić je izneo očekivanje da policija Kosova pokaže "kako je došlo do ubistva policajca", i kako je došlo do ubistva dvojice Srba, čija je imena naveo.

Negirao je da je država Srbija učestvovala u napadu na kosovsku policiju.

Upitan da li je imao informacije o napadu, Vučić je, pored ostalog, odgovorio:

"Ja godinu dana imam informacije da se ljudi spremaju na otpor i oni to ne kriju", rekao je on, dodajući da su predstavnici Srba sa severa Kosova bili protiv uklanjanja barikada koje su u više navrata postavljane u proteklih goodinu dana kada su izbijale krize u odnosima Srbije i Kosova.

Za Vučića napadači 'nikada neće biti teroristi'

Vučić je izjavio da za njega napadači na kosovsku policiju nisu teroristi.

"Za mene ti ljudi, kao predsednika Srbije, nikada neće biti nteroristi. Da li mogu da opravdam ubistvo policajca...nema opravdanja, i zbog toga će i državni organi Srbije preduzimati korake", dodao je.

Rekao je i da sada "ima mnogo više podataka", nego u danu napada, 24. septembra, kada se prvi put obratio javnosti u Srbiji.

"Tražićemo da nam pokažu snimke drona kako se dogodilo ubistvo policajca. Nije to ubistvo bilo planirano", rekao je on.

"Kako stvari stoje oni (napadači) su postavljali barikade, a ne zamke", dodao je.

Vućić je naveo da je kosovski policajac "bio ranjen od eksploziva koji je služio za postavljanje barikada" i da je nakon toga došlo do pucnjave.

Tragovi sukoba u Banjskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Prema njegovim tvrdnjama, kosovska policija je potom pošla u akciju sa namerom da "likvidira sve Srbe", aludirajući na napadače, i izneo identitet ubijenih napadača srpske nacionalosti.

Prema navodima Vučića, Srbija ima saznanja da su dvojica napadača ubijeni u trenutku predaje.

On je demantovao da je jedan od ubijenih napadača deo obezbeđenja sadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

"Taj čovek je bio u Civilnoj zaštiti, i pre deset godina kada je Vulin bio u Kancelariji za Kosovo, i kad je išao u Gračanicu, on je taj jedan dan bio u njegovom obezbeđenju", rekao je.

Izneo je tvrdnju da je EULEX "odbijen" od strane kosovske policije da ide u operativnu akciju na severu Kosova i da su zadržani u centralnoj operativnoj sali iz koje su mogli da prate gde se ko kreće.

Vlast premijera Kosova Aljbina Kurtija, Vučić je optužio za "teror" nad Srbima sa Kosova, a Srbe je pozvao na mir.

"Molim ih da pokušamo na miran način da dobijemo ono što nam pripada, da tražimo da se skloni Kurtijeva policija odatle, da sve probamo na miran način, da nam poslednja opcija bude da štitimo živote naših ljudi. Mir je naš interes i molim ih za to", dodao je.

Na ocenu premijera Albanije Edija Rame da je proglašavanje Dana žalosti u Srbiji "najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje", Vučić je odgovorio da je dan žalosti proglašen "zbog tragičnih događaja" i "smrti svih ljudi".

"Dan žalosti obeležavamo i zbog trojice preminulih Srba i zbog ubijenog policajca, mislim da je to civilizacijska odluka, ozbiljna i odmerena", ocenio je.

Međunarodnu zajednicu je "zamolio da više ne pritiska Srbiju".

Policija Kosova je u okolini Banjske pronašla arsenal oružja različitog kalibra, automobile, uniforme i druge predmete koji su planirani za napad.

Kosovo napad na policiju karakteriše kao teroristički akt, i za njega optužuje Srbiju.

Napade na kosovsku policiju osudile su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države i upućeni su pozivi da se počinioci privedu pravdi.

Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa, bez preciziranja o kojem broju država se radi.

Kako se upravlja sjevernom granicom Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG