Dostupni linkovi

Vučić najavio poziv opoziciji na razgovore o izborima u Beogradu


Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u štabu te stranke posle izbora 3. aprila.
Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u štabu te stranke posle izbora 3. aprila.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je 9. aprila da će uputiti opoziciji poziv da u ponedeljak ili utorak (11. ili 12. april) dođu na razgovor povodom tvrdnji o krađi na lokalnim izborima u Beogradu i zahtevima za ponavljanje glasanja.

Vučić je rekao da je "pregledano na stotine džakova" (sa glasačkim listićima) i da je sve "čisto kao suza".

"Svima je bilo jasno od prvog trenutka kakva je situacija, ali to su dečje bolesti naše demokratije i činjenice da u eri socijalnih mreža morate da se pravdate nekome za rezultate", rekao je Vučić novinarima nakon predstavljanja vojne vežbe na poligonu Pasuljanske livade kod Čuprije.

On je dodao da izbori su završeni, a da je "krenula kampanja za druge, umesto civilizovano da neki čestitaju pobednicima".

Prema preliminarnim rezultatima koje je 4. aprila objavila Gradska izborna komisija, lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je najveći broj mandata u skupštini Beograda, ali nema dovoljno da sama formira vlast.

Opozicija je 5. aprila najavila podnošenje prigovora zbog nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima, uz očekivanje da će na njima doći do ponavljanja glasanja koji bi mogli da utiču na izborni rezultat.

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je 6. aprila da je spreman da o ponavljanju izbora za Skupštinu Beograda razgovara sa predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem.

Posmatračka misija CRTA saopštila je da je na sednici Gradske izborne komisije odlučeno da se izbori od 3. aprila ponište na četiri glasačka mesta u glavnom gradu.

CRTA je na svom nalogu na Twitteru navela da su izbori poništeni na biralištima Stari grad 39, Palilula 31, Palilula 49 i Čukarica 106.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 9. aprila da veruje da će SNS i posle ponovljenih izbora imati najveći broj glasova u Beogradu, ali je dodala da "nije smak smeta ako se to ne dogodi".

Prema njenim rečima, SNS je u glavnom gradu dobila više glasova nego opozicija.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, SNS je osvojio 48 mandata u Skupštini glavnog grada.

Opoziciona lista Ujedinjeni za pobedu Beograda osvojila je 26 mesta, sledi opoziciona koalicija Moramo sa 13, Socijalistička partija Srbije koja je osvojila osam madata, te desno orijentisane koalicije i stranke NADA (sedam) i Zavetnici i Dveri sa po četiri mandara.

Skupština Beograda ima 110 odbornika, za većinu je potrebno 56.

XS
SM
MD
LG