Dostupni linkovi

Rekonstrukcija Vlade do kraja jula: Upozorenja i rešenja


Jedna od sednica Vlade Srbije
Jedna od sednica Vlade Srbije
Samo nedelju dana uoči isteka roka koji je vladajuća koalicija sama sebi postavila za rekonstrukciju Vlade još uvek je potpuno nejasno kako će njeni lideri okončati taj posao. Iako provejavaju tonovi da bi naprednjaci mogli da se odluče i na izbore ukoliko koalicioni partneri ne budu bili spremni na rekonstrukciju, lider naprednjaka Aleksandar Vučić, priznajući da je bilo odugovlačenja, poručuje da će rekonstrukcija biti završena do kraja jula.

Dok ističe vreme koje je vladajuća koalicija sebi odredila da zameni ministre koji nisu dobro radili, sve su češća i glasnija upozorenja da se priča o rekonstrukciji odužila, pa je neki tako porede i sa sapunicma. Dok svi od koaliacionih partnera, osim lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, tvrde da su svi njihovi ministri dobro radili teško je poverovati u njihovu deklarisanu spremnost na rekonstrukciju. Vučić poručuje da je dosta bilo odugovlačenja, da će rekonstrukcija vlade biti završena do kraja jula, a da on neće biti premijer bez izbora.

„To mora da bude urađeno brzo i efikasno i svi pa i ja smo pomalo krivi za to. U svakom slučaju kraj svega je do kraja jula – do 27. u mesecu. Srpska napredna stranka i sve političke stranke izjasniće se o konceptu, ciljevima, ali i o personalnim rešenjima. Samo je jedno sigurno, nikad neću biti premijer političkim i kalkulantskim igrama, već samo ukoliko bi to neki izbori na takav način odredili. U ovom trenutku ne mislim da su izbori prioritet Srbije“, rekao je Vučić.

Ali se takođe iz ove stranke šalju i poruke koje bi se mogle shvatiti kao upozorenja koalicionim partnerima, poput onih koje je izrekla potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović.

“Ako neko neće da učestvuje u rekonstrukciji to može svakako da znači i razgovor o nekom novom koalicionom sporazumu. To je sada stvar na našim liderima koji će sesti i razgovarati. Ali moramo se menjati“, smatra Zorana Mihajlović.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Istovremeno u javnosti provejava i mogućnost održavanja izbora ukoliko dogovori o rekonstrukciji propadnu tim pre što je Vučić kao njen zagovornik nedavno poručio da će ona biti ili temeljna ili on u tome neće učestvovati što je ostavilo prostora i za spekulacije o mogućim vanrednim izborima. Upravo je to, nekima dalo povoda, poput sociološkinje Vesne Pešić da kritikuje SNS i Aleksandra Vučića da temom "rekonstrukcija Vlade i tenzijom koju stvaraju oko toga vrši mobing“.

Vesna Pešić, poznata po ranijoj žestokoj kritici načina vladavine Borisa Tadića, u autorskom tekstu o rekonstrukciji vlade piše:

„SNS pokušava da neformalnim putem, mobingom, natera koalicione partnere da sami, u strahu od ucena i tabloidnog uništavanja, odustanu od dogovorene podele vlasti kada je koalicija stvarana. Kao što je DS našla neformalne kanale da uspostavi ličnu i nekontrolisanu vlast svog lidera, tako sada i SNS i njen lider idu istim putem, čini mi se još upadljivije“.

Izbori nisu neprihvatljiva opcija

Zanimljivo je da je upravo počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, tokom čijeg mandata na mestu predsednika države, je sprovedena kozmetička rekonstrukcija vlade, poručio iz Banja Luke, da ga dešavanja oko aktuelne rekonstrukcije podsećaju na špansku seriju.

“U vreme kada je bila rekonstrukcija one naše Vlade, bilo je komentara da u javnosti da je to kao španska serija. Sada je i ovo španska serija. Sa 80 odsto članova ove Vlade imam iskustva u radu i znam koliko je za njih bolna svaka ideja o rekonstrukciji. I pomenutog gospodina Vučića sada razumem jer se suočava sa onim sa čim sam se i ja suočavao.”

Čekajući na dugo najavljivanu temeljnu rekonstrukciju od koje bi mnogi partijski lideri, ali i ministri da pobegnu građani kažu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link

Postoji više načina da se ova situacija razreši, a samo SNS-u garantovana je ista ili bolja pozicija kakav god da bude ishod. Izbori ne bi pogodovali, prema mnogim ocenama, otvaranju pregovora o pridruživanju Srbije EU, kao ni realizaciji Briselskog sporazuma sa Prištinom. Ipak, prema mišljenju Marka Blagojevića u ovom trenutku najvažnije je da Srbija ima funkcionalnu vladu koja postiže rezultate – bez obzira kako bi do toga došla.

“Svakako bi bilo bolje ukoliko bi taj cilj – funkcionalnost mogla da se očuva i unapredi prekomponovanjem vlade i očuvanjem ovakve kakva je danas vladajuća većina, nego ulaskom u nove izbore. Ali ukoliko to nije moguće, onda prosto prevremeni izbori nisu neprihvatljiva opcija. Najvažnije je da se uradi ono što je neophodno da bi Srbija imala vladu koja je sposobna da proizvodi vrednosti i rezultate”, smatra Marko Blagojević.

Konačni stavovi trebalo bi da budu poznati krajem sledeće nedelje.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG