Dostupni linkovi

G7 poziva Kosovo i Srbiju da budu konstruktivni u dijalogu


Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, juni 2021.
Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, juni 2021.

Ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u dijalog i postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti i bez odlaganja sprovedu sve sporazume postignute u prošlosti, i da normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatani sporazum", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara G7 nakon trodnevnog sastanka u Nemačkoj.

Dodaje se da bi sporazum Kosova i Srbije omogućio evropsku perspektivu za obe strane, što bi doprinelo regionalnoj stabilnosti a od čega bi koristi imali i svi građani zemalja u regionu.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine uz posredstvo Evropske unije. Kosovo insistira da konačni sporazum podrazumeva međusobno priznanje a Srbija traži kompromisno rešenje.

Takođe, grupa G7 je pozdravila odluku Kosova da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Rusiju i pozvala Srbiju da učini isto.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji u skladu sa zapadnim zemljama. Sa druge strane, Srbija je osudila agresiju Rusije i podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

Grupu G7 čine Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan.

U saopštenju poručuju i da podržavaju evropsku perspektivu šest balkanskih država, uz napomenu da snažno podržavaju početak pregovora Severne Makedonije i Albanije za članstvu u EU.

Ove zemlje su navele i da podržavaju regionalnu saradnju i energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu, "posebno zajedničko regionalno tržište i zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa".

Berlinski proces je inicijativa nekoliko država članica EU na čelu sa Nemačkom, koja ima za cilj da poveća saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, promoviše regionalnu saradnju i evropsku perspektivu regiona.

XS
SM
MD
LG