Dostupni linkovi

Vučić najavio niže cene goriva u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da naftni derivati neće poskupeti, već da će cena dizela biti niža za 0,42 dinara u narednih sedam dana, a cena benzina niža za 0,24 dinara.

"Nafte ćemo imati dovoljno bez obzira na veoma čudnu odluku Evropske unije", rekao je Vučić 17. marta u okviru svoje predsedničke kampanje u predizbornom programu.

Inače, rat u Ukrajini preti rastom cena energenata, višim cenama hrane i mogao bi da poremeti drugu godinu snažnog ekonomskog oporavka od pandemije COVID-19 u Evropi, kako piše Fajnenšl tajms.

Evropska unija je 15. marta u četvrtom paketu sankcija protiv Rusije, zbog njene invazije na Ukrajinu, uključila zabranu ulaganja u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe u Moskvu i uvoz proizvoda od čelika iz Rusije.

Vlada Srbije usvojila je na sednici 10. marta Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će važiti do 11. aprila.

Zvaničnici Srbije su u više navrata poručili da u Srbiji ima dovoljno goriva i da nije potrebno praviti rezerve.

Vučić je rekao i da lažne dojave o bombama u avionima "Er Srbije" na liniji Beograd-Moskva ruše ugled Srbije i odnose joj novac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je, inače, 17. marta, da je ponovo dobijena dojava o bombi u avionu koji je iz Beograda trebalo da poleti ka Moskvi, kao i da je policija, nakon provere, utvrdila da je dojava bila lažna.

Ovo je šesta lažna dojava bombi za poslednjih nedelju dana, kada je reč o letovima na relaciji Srbija – Rusija.

Srbija se nije pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji, od 27. februara, kojim je zatvoren prostor unije za ruske avio kompanije i privatne ruske letelice, kao deo sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, iz Beograda je povećan broj letova prema i iz Moskve.

Usled pritisaka za Zapada, predsednik Srbije Aleksanar Vučić najavio je 13. marta da će od ponedeljka, 21. marta, broj letova na relaciji Beograd Moskva biti vraćen na redovan broj.

Vučić je u okviru predsedničke kampanje rekao i da je vreme da se zaboravi na ratove.

"Ne pada nam na pamet da bilo kojoj majci da vraćamo decu u sanducima", rekao je on.

Srbija je dan nakon invazije Rusije saopštila da smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i podržala je Rezoluciju UN-a o osudi ruske agresije na Ukrajinu.

Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje EU, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Predsednički, parlamentarni i izbori za Grad Beograd u Srbiji biće održani 3. aprila.

XS
SM
MD
LG