Dostupni linkovi

Vučić sa Dodikom o situaciji u BiH i o susretu s Putinom i Eskobarom


Vučić i Dodik (15. novembar 2021)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u nedelju, 28. novembra, u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je obavestio Dodika o razgovorima koje je vodio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i o razgovorima sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Vučić se 25. novembra sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, sa kojim je razgovarao o ceni isporuke ruskog gasa Srbiji, ali i o regionalnim pitanjima.

Dodik je upozno Vučića sa situacijom u Bosni i Hercegovini i daljim planovima "političkog Sarajeva" da ubrza proces preuzimanja prerogativa i kompetencija vlasti Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Dodik je rekao da bh. entitet Republika Srpska želi mir, ali da neće dozvoliti bilo kome da ukida, ili uništava pravo RS-a i srpskog naroda na opstanak.

Milorad Dodik, najavio je, 8. novembra, nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije u RS u Banjaluci, zahtev za održavanje posebne sednice na kojoj će se raspravljati o informaciji o prenosu nadležnosti sa RS na BiH.

Istakao je da će se, nakon razmatranja informacije o prenosu nadležnosti pripremiti i akcioni plan za njihovo vraćanje na nivo RS.

Narodna skupština RS je nadležnost u oblasti odbrane prenela na nivo BiH 1. septembra 2005. godine usvajanjem reforme odbrane. Odluka, kojom je praktično prihvaćeno ukidanje Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske RS, te podržana njena transformacija u Oružane snage BiH od 1. januara 2006. godine, usvojena je dvotrećinskom većinom.

Prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Vulin: Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije

Istog dana kada su se u Beogradu sastali Vučić i Dodik, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je da je Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin je kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovao ceremoniji otvaranja graničnog prelaza i saobraćaja preko mosta koji povezuje opštine Ljuboviju (Srbija) i Bratunac (Bosna i Hercegovina).

„Republika Srbija u skladu sa svojim obavezama i međunarodnim pravom poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali isto tako, Srpsku doživljava kao svoj spoljnopolitički prioritet. Mi Bosnu i Hercegovinu poštujemo, ali Republiku Srpsku iskreno volimo i učinićemo sve da Srpska bude sigurna, zaštićena i da bude uspešna”, rekao je Vulin.

On je dodao da će Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma učiniti sve da se Dejton “zaista sačuva i sprovodi”.

“Drina je granica onoliko koliko mi želimo da bude granica. To znači koliko mi budemo više radili i koliko se budemo više povezivali, više budemo ekonomski ulagali, toliko će biti manje granica. Drina nas spaja, ona nas povezuje", kazao je Vulin.

Novoizgrađeni most dug 227 metara, između Bratunca i Ljubovije, zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije, otvoren je 28. novembra.

Izgradnja mosta je koštala 13 miliona evra, a finansirala ga je Srbija.
Izgradnju graničnog prelaza je finansirala Bosna i Hercegovina, a vrednost projekta je 7,2 miliona evra.

XS
SM
MD
LG