Dostupni linkovi

Vučić sa Dodikom o memorijalnom centru za srpske žrtve


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (D) tokom jednog od susreta sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, 19. februar 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (D) tokom jednog od susreta sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, 19. februar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 12. septembra u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o izgradnji memorijalnog centra u Republici Srpskoj koji će podsećati "na sve zločine nad srpskim narodom".

"To bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u koje bismo uložili veliki novac, 80 odsto Srbija i 20 odsto Republika Srpska. Srpski narod pamti i ne stidi se svojih žrtava", napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa Dodikom.

Izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska gde je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od logora u okviru jasenovačkog sistema, najavljena je nakon Vučićevog sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem 10. septembra.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine, a bio je aktivan do završetka rata 1945. godine.

Vučić je nakon sastanka sa Porfirijem rekao da će na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište u Beogradu, gde su od 1941. do 1944. godine bili zatočeni i ubijani Jevreji, Srbi i Romi, pokušati da otvore paviljone "koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida".

Na mestu nekadašnjeg logorskog kompleksa Staro sajmište je nakon 1945. godine niklo stambeno naselje, a godinama neometano radi i nekoliko restorana, teretana kao i sportska dvorana.

Logor Staro Sajmište: Mesto biznisa ili sećanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
XS
SM
MD
LG