Dostupni linkovi

Vučić i Dodik na proslavi Dana srpskog jedinstva u Nišu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poglavar SPC Porfirije, predsednik RS Milorad Dodik i članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović na proslavi Dana srpskog jedinstva u Nišu, 15. septembar 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poglavar SPC Porfirije, predsednik RS Milorad Dodik i članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović na proslavi Dana srpskog jedinstva u Nišu, 15. septembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave 15. septembra u Nišu da su "laži da pravi veliku Srbiju", a okupljenima je poručio da po pitanju rešavanja problema, pre svega na Kosovu, "ne očekuju pravdu".

Vučić je rekao da se u zemljama u okruženju prihvata samo da "Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče Beograda i srpstva".

"Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo srpsko ime i prezime i jednu zastavu", rekao je Vučić.

Centralnoj proslavi Dana srpskog jedistva u niškoj hali Čair prisustvovali su, pored ostalih, i predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Dodik je izjavio da se "drugi vesele kada srpski narod nije jedinstven" i da su "pokušavali da razbiju srpsko nacionalno jedinstvo".

Proslava "Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave" u niškoj hali Čair, 15. septembar 2023.
Proslava "Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave" u niškoj hali Čair, 15. septembar 2023.

Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i RS, a obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Kao cilj je navedeno "negovanje zajedničkog srpskog identiteta u zemlji i dijaspori" i "poštovanje kulta zastave".

U Zakonu o državnim praznicima piše da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok Dan srpskog jedinstva kao predlog nikad nije stigao u skupštinu Srbije.

Pet stvari koje treba da znate o Danu srpskog jedinstva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Ipak, praznik je 2021. godine obeležen u Beogradu, 2022. godine u Bijeljini u RS-u, a 2023. u Nišu na jugu Srbije.

Na mostu preko reke Drine, prirodne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine, između mesta Bajina Bašta i Skelani je 15. septembra povodom praznika raširena srpska zastava.

U Nišu je uoči proslave prikazano i naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, a Vučić je najavio da bi trebalo stignu nova sredstva "koja suštinski menjaju poziciju zemlje".

On nije hteo da precizira o kojim sredstvima je reč, navodeći da ne može da govori o tome.

Proslava Dana srpskog jedinstva izazvala je prethodnih godina kritike zemalja Zapadnog Balkana zbog mogućeg izazivanja nacionalnih tenzija u regionu.

XS
SM
MD
LG