Dostupni linkovi

Vučić: Za srpsku trobojku nikada više nećemo nikome da se izvinjavamo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom centralne proslave "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom centralne proslave "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave"

Dan srpskog jedinstva nije izmišljen praznik, izjavio je tokom centralne proslave tog praznika u Beogradu 15. septembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, odgovarajući na kritike koje su došle iz regiona, naveo da praznik nije „srpski svet za koji nas optužuju“.

„Samo im naša zastava smeta svima i očekuju od nas da im se pravdamo, očekuju od nas da im se i večeras izvinjavamo i da večeras govorimo - izvinite, molim vas, što imamo našu zastavu. A moj odgovor svima njima je – nikada više za srpsku trobojku nikome nećemo da se izvinjavamo“, rekao je Vučić u svom obraćanju.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Centralna proslava "Dana srpskog jedinstva" u Beogradu
Centralna proslava "Dana srpskog jedinstva" u Beogradu

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Dan srpskog jedinstva nije usmeren protiv ostalih naroda u BiH, ali i da se ne oseća kao Bosanac.

„Ne volimo kad nas ovde zovete Bosancima. Mi nismo Bosanci. Mi smo Srbi. Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicu, moja krsna slava je Đurđevdan i ništa me ne identifikuje po ničemu sa tom riječju Bosanac, ni u zavičajnom ni u karakternom smislu“, rekao je Dodik.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je u svom obraćanju čestitao praznik i naveo da se da čovek "pre svega" mora da upozna sebe i svoje, a ne drugi da mu govore ko je on.

„Jedinstvo porodice, jedinstvo familije, jedinstvo naroda, naravno, ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima, ne daj Bože, bili u konfliktu“, rekao je u svom obraćanju vrhovni poglavar SPC.

Vlade Srbije i bh. entiteta Republika Srpska ustanovile su 2020. godine da se 15. septembar, dan kada je 1918. probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu slavi kao praznik.

Proslava Dana srpskog jedinstva izazvala je reakcije u regionu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je poziv za isticanje zastave navodeći da se tako ne gradi uticajna država i da Srbija ima preča posla i veće probleme.

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani Bljerim Velja rekao je da se ovim praznikom ponavlja “hegemonistički san režima u Beogradu“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na kritike je odgovorio da nema važnijeg posla od očuvanja srpskog identiteta.

Pet stvari koje treba da znate o Danu srpskog jedinstva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00
XS
SM
MD
LG