Dostupni linkovi

Vučić tvrdi da su stavovi Srbije i RS najčešće gotovo jedinstveni


Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa predsednikom bh entiteta Miloradom Dodikom i srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, 24. novembar 2022.
Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa predsednikom bh entiteta Miloradom Dodikom i srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, 24. novembar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Beogradu nakon sastanka sa političarima iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) da su "dodatno usaglašeni" stavovi između Srbije i RS koji su, kako je rekao, najčešće gotovo jedinstveni.

Vučić je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Beogradu sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Kako je preneo, razmotrili su političku situaciju i probleme u regionu.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o podršci koju bi Srbija pre kraja godine trebalo da uputi opštinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

Predsednik Srbije je takođe naveo da je dogovoreno da ove nedelje bude formiran tim predstavnika Srbije i RS koji će konkretizovati ideju o izgradnji Memorijalnog kompleksa Donja Gradina u Republici Srpskoj.

"Spremni smo da uložimo desetine miliona evra u taj projekat, dogovor je da Srbija učestvuje sa 80 odsto sredstava", rekao je Vučić.

Reč je o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, gde je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od logora u okviru sistema logora Jasenovac.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zahvalan Vučiću zbog toga što on i Željka Cvijanović imaju prvi radni sastanak izvan BiH u Srbiji.

U Bosni i Hercegovini su 2. oktobra održani opšti izbori. Dodik je na njima izabran za predsednika RS, a Željka Cvijanović za srpsku članicu Predsedništva BiH.

Dodik je ocenio da je očigledno da "međunarodni faktor" u ovom periodu dodatno pritiska Republiku Srpsku i Srbiju da pristanu na politička rešenja koji oni nameću.

"RS je spremna da pruži podršku BiH na putu ulaska u Evropsku uniju ali nikako neće podržati da postane članica NATO-a", poručio je Dodik.

On je dodao da će se raditi na što većoj "vrednosnoj integraciji" RS i Srbije kroz proces specijalnih veza u oblasti obrazovanja i kulture i naveo da to ne bi trebalo nikoga da brine.

Srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da se će se sa nove pozicije potruditi da se poboljšaju odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine. Ona je zahvalila na podršci Srbije na raznim projektima.

XS
SM
MD
LG