Dostupni linkovi

Vučić uručio odlikovanja Željki Cvijanović, Milanu Kneževiću, Džoniju Depu


"Danas je zaista poseban dan za mene, jer odavno imam jaku vezu sa vašom prelepom zemljom, koja me svaki put kada se joj se vratim dočeka raširenih ruku", poručio je holivudski glumac Džoni Dep.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u različitim oblastima.

Orden Republike Srbije na lenti dobila je predsednica bh entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović, dok je Orden srpske zastave prvog stepena uručen narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore Milanu Kneževiću i mitropolitu Ruske pravoslavne crkve Ilarionu Alfejevu.

Odlikovanja su dobili i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši, general-major i komandant Nacionalne garde Ohajo Džon Heris, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i holivudski glumac Džoni Dep.

Sretenjski orden prvog stepena dodeljen je manastiru sveti Prohor Pčinjski, Srpskom lekarskom društvu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu Niš, Narodnom pozorištu Užice, Galeriji Matice srpske, Srpskoj književnoj zadruzi, Srpskoj čitaonici u Irigu.

Među onima koji odlikovani posthumno, između ostalih su i košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, glumac Nenad Nenadović i novinar i diplomata Miroslav Lazanski.

Posthumno su odlikovani i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova potpukovnik policije Veljko Radenović i Milutin Dobrić.

MUP je naveo da je Veljko Radenović učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a da je
Milutin Dobrić u maju 1999. godine poginuo tokom sukoba na Kosovu kada je vozilo u kojem se nalazio naišlo na protivtenkovsku minu.

"Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo koliko smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihovo veliko delo u međuvremenu zaboravili", poručio je predsednik Srbije.

Vučić: Srbija željna dobrih komšijskih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na dodeli odlikovanja, da je Srbija bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, željna zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa.

Naveo je i da Srbija gaji najbliže odnose sa Republikom Srpskom ne dirajući u integritet Bosne i Hercegivine, ali je naglasio da "niko ne može da zabrani da se govori o jedinstvu naroda, istoj kulturi i jeziku".

Budućnost srpske politike je, prema njegovim rečima, da "odluke donosimo nezavisno i samostalno i bez pritiska i uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, građana, zemlje i regiona u kome živimo".

Džoni Dep odlikovan za kulturni i umetnički doprinos

Holivudski glumac Džoni Dep odlikovan je medaljom za zasluge Republike Srbije, za izuzetan kulturni i umetnički doprinos Srbiji.

Džoni Dep se zahvalio na odlikovanju i na tome što je prepoznata njegova strast ka ovdašnjoj bogatoj kulturi.

"Danas je zaista poseban dan za mene, jer odavno imam jaku vezu sa vašom prelepom zemljom, koja me svaki put kada se joj se vratim dočeka raširenih ruku. Jedna od stvari koje sam naučio tokom tih poseta, jeste da je najbitnije živeti život do kraja, ceniti sadašnji trenutak", poručio je Dep.

XS
SM
MD
LG