Dostupni linkovi

Brnabić kaže da Srbija ostaje na putu određenim Sretenjskim ustavom


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija ostati na putu koji je određen Sretenjskim ustavom, a to je da bude suverena, nezavisna, ustavna, demokratska, moderna država, poštovana širom sveta, ali i izvor blagostanja, sreće i prestiža svakog njenog građanina.

Ona je to rekla prilikom obeležavanja nacionalnog praznika Sretenja – Dana državnosti Srbije u Orašcu u centralnoj Srbiji.

"Ustavnim promenama, koje su građani izglasali na referendumu 16. januara Srbije je postala pionir potpunog odvajanja sudske, od ostalih grana vlasti, od izbora do odgovornosti sudija, eliminišući mogućnost uticaja politike na sudstvo", izjavila je premijerka, prenosi Beta.

Ustav Srbije promenjen je u oblasti pravosuđa u delu koji se tiče izbora sudija i tužilaca.

Brnabić je navela da je 15. februar važan za Srbiju i njen narod i zato što je na taj dan obeležen početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je Sretenje važan istorijski događaj, zbog Prvog srpskog ustanka 1804. godine, kao i zbog Sretenjskog ustava koji označava i borbu za slobodu i stvaranje moderne srpske države.

"U Republici Srpskoj ovaj dan obeležavamo kao svoj, zagledani u Srbiju kao u maticu. Srbija nam daje garancije i daje nam utočište. Srbija je tu da uteši, pomogne i ohrabri, da podstrek i da pokaže da samo borba za interese srpskog naroda gde god da se nalazi uvek ima opravdanje", poručio je Dodik.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici vlada i skupština Srbije i Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG