Dostupni linkovi

Opozicija u Crnoj Gori reagovala na Vučićeve izjave o popisu


Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je crnogorsku vlast da se hitno oglasi povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će na popisu stanovništva u Crnoj Gori biti više Srba nego na prošlom.

"Pozivamo predsjednika države i Vladu, koja god bila – stara, nova, a svakako pod uticajem Beograda, da smognu snage i usude se da što prije provjere na čemu Vučić temelji ono što je rekao", kaže se u saopštenju DPS-a.

"Ne treba ništa da objašnjavaju nama, jer je sve odavno jasno, nego da se što prije obrate Vučiću kako bi se izjasnio odakle mu pomenuta informacija", kazali su iz DPS-a.

Ta stranka je ranije pozvala na bojkot popisa u Crnoj Gori.

Popis u Crnoj Gori treba da se sprovede od 1. do 15. novembra, uprkos preporuci Evropskog parlamenta da bude odgođen.

Vučić je 21. oktobra, na skupu Srpske napredne stranke čiji je član i doskorašnji predsjednik, komentarisao popis u susjednoj državi.

"Kad dolazi vreme za popis, ne redovni, već okasneli, nemojte da damo popis jer će Srba da bude više...Šta hoćete svi, da zabranite Srbima da se izjasne, da im se izbriše ime i prezime. Da Srbi ne smeju da kažu da su Srbi, nećete taj dan dočekati, čuvaćemo i Srbiju, ali i svoj narod", naveo je on.

Iz DPS-a poručuju da su, zahvaljujući Vučićevom obraćanju, građani dobili još jedan razlog da bojkotuju popis.

Prema njihovim riječima, ako Vučić ima neke podatke, onda je to "još jedna u nizu potvrda" kako su rezultati popisa unaprijed poznati.

"Ukoliko Vučić nema nikakve podatke a to govori, onda je u pitanju skandal, jer je bjelodano da kampanju dezinformacija povodom popisa sprovodi ni manje ni više nego predsjednik druge države", istakli su iz DPS-a.

Vučić je ranije negirao da se Beograd miješa u crnogorski popis.

Nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT). objavila je analizu prema kojoj vlasti u Srbiji direktno finansiraju kampanje pojedinih prosrpskih organizacija za popis stanovništva u Crnoj Gori.

'Izjava Vučića netačna i šovinistička'

Vučić je 21. .oktobra komentarisao i izbor Vlade Crne Gore.

"Da biste ušli u Vladu Crne Gore morate da kažete sve najgore o Beogradu. Šta je Beograd kriv, pa zato što tamo žive Srbi", rekao je on.

Rekao je i da u Vladu ne može "neko ko je Srbin i ko nije opsovao Beograd".

Na Vučićevu izjavu reagovala je Nacionalna albanska unija, ocjenom da ta izjava "ne samo da je neistinita i šovinistička, nego predstavlja i grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore".

Iz NAU su kazali da osuđuju takvo ponašanje Vučića i da očekuju da to isto učine i svi oni koji su dali podršku budućoj 44. vladi Crne Gore.

"Pogotovo čelnici koalicije 'Za budućnost Crne Gore', koje bije glas da su produžena ruka Vučića u našoj državi", dodaje se u reagovanju NAU.

Iz te partije su kazali da su podržali buduću vladu, na čelu s liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, da bi samostalno i suvereno odlučivala o evropskom, evroatlantskom i dobrosusjedskom, dakle prozapadnom putu Crne Gore.

"A ne da joj mentoriše bilo koji Alesandar, mali ili veliki. Necivilizacijska i šovinistička logika i logistika neće imati mjesta u državnom biću i multietničkom društvu Crne Gore", poručili su iz NAU.

Uprkos protivljenju američkih i evropskih partnera, snage proruskog bivšeg Demokratskog fronta (DF) biće dio nove crnogorske vlade mandatara Milojka Spajića.

Naime, prema sporazumu o formiranju vlasti, DF će podržavati manjinsku Vladu u parlamentu, a krajem sljedeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio. Uz to će jedan od lidera DF-a Andrija Mandić biti na čelu Skupštine.

XS
SM
MD
LG