Dostupni linkovi

Predsednik Srbije sa savetnikom čečenskog lidera Kadirova u Beogradu


Rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom: Aleksandar Vučić
Rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa Turkom Daudovim, savetnikom čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

O ovom susretu izvestio je Daudov objavom na svom instagram profilu. U njoj navodi da je Vučiću preneo pozdrave čečenskog lidera Kadirova i, kako je istakao, "preko njega i celom srpskom narodu".

"Uprkos svim poteškoćama i ogromnom pritisku koji Evropa vrši na rukovodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu suprotstavili [Rusiji], već su pokazali i svoju podršku Ruskoj Federaciji", naveo Daudov u objavi i dodao:

"S tim u vezi, Ramzan Kadirov me je zamolio da vam lično izrazim poštovanje i prenesem da su vekovni bratski odnosi između Rusije i Srbije još jednom pokazali svoju snagu", naveo je Turko Daudov svoju poruku Vučiću.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije "zahvalio se na tome što je ruski narod za nas bratski narod" i da se "rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom".

U znak zahvalnosti, savetnik čečenskog lidera poklonio je predsedniku Srbije čečensku narodnu nošnju - plašt i kapu i objavo fotografiju na kojoj je Vučić odeven u tu nošnju.

Ramzan Kadirov je lider Čečenske Republike, koja ima autonomiju u sastavu Ruske Federacije. Član je Biroa Vrhovnog saveta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsednik Vladimir Putin.

Međunarodna zajednica godinama unazad ga optužuje za brutalno kršenje ljudskih LGBT prava.

Podržao je rusku aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim 2014.

U izveštaju organizacije Freedom House o primerima "transnacionalne represije" u svetu, od 32 dokumentovana fizička slučaja sprovedena pod nalogom Kremlja, čak 20 ima vezu sa čečenima.

Moskovske novine Novaya gazeta objavile su 15. februara 2021. službene dokumente u kojima piše da je u vansudskim pogubljenjima u Čečeniji, 2017. godine, stradalo oko 30 ljudi a da je mnoga ubistva naručio lično Kadirov.

Na ovaj susret u prestonici Srbije reagovala je, objavom na Tviteru i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon (Viola von Cramon).

Komentar je kratak i kroz dve fotografije. Prva je uz komentar "Kako je počelo", fotografija Aleksandra Vučića sa bivšom kancelarkom Nemačke Angelom Merkel. Druga fotografija je sa aktuelnog susreta sa savetnikom čečenskog lidera uz koju je napisala "Kako napreduje".

XS
SM
MD
LG