Dostupni linkovi

Senator Murphy: Srbija ne treba blokirati Kosovo, Priština da formira Zajednicu


Kris Marfi
Kris Marfi

Američki senator Kris Marfi (Chris Murphy) je izjavio da Srbija treba da prestane da ometa Kosovo ka učlanjenju u međunarodne organizacije te dodao kako dve strane treba da naprave "teške poteze" sa ciljem implementacije Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Marfi boravi na Kosovu 22. maja sa još jednim senatorom, Gerijem Petersom (Gary Peters) u okviru turneje zemljama Zapadnog Balkana.

Kosovo i Srbija su se krajem februara usaglasili o Sporazumu o normalizaciji odnosa na osnovu predloga Evropske unije, dok je sredinom aprila dogovoren i Aneks za njegovu implementaciju.

Govoreći o ovom Sporazumu i Aneksu, Marfi je naveo da se Kosovo obavezalo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom te istakao da se nada da će se tako nešto desiti što pre.

Poseta dvojice senatora Kosovu dolazi nekoliko dana nakon što je u američkom Senatu održana sednica na kojoj se raspravljalo o politici Vašingtona prema Zapadnom Balkanu.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan je tada poručio da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koju Priština treba da ispuni, ali je naglasio da formiranje ovog tela neće potkopati funkcionalnost Kosova.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013, dok su dve godine kasnije usaglašeni principi.

Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od tih principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da se mogu usaglasiti.

Nakon sastanka sa američkim senatorima, predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da je ukazala na kršenje Sporazuma od strane Srbije u delu koji se odnosi na učlanjenje u međunarodne organizacije.

Srbija je, iako se obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijma, glasala protiv njegovog članstva u Savetu Evrope.

U međuvremenu, senator Peters je pohvalio odnose Kosova i SAD te obećao nastavak pomoći Vašingtona.

I nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem, američki senatori su ponovili stavove oko implemetacije Sporazuma, odnosno da Srbija treba da prestane da blokira Kosovo a zvanična Priština da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Senator Marfi je naveo kako bi Zajednica trebala da bude formirana tokom ove godine, kako bi se napravio korak ka normalizaciji koja bi trebala da dovede i do međusobnog priznanja.

"Zato nam je drago da čujemo vaše planove oko implemetacije tog sporazuma i spremni smo da ih podržimo", rekao je on nakon sastanka sa premijerom Kosova.

Kurti je pak istakao da se Sporazum o normalizaciji odnosa mora primeniti u potpunosti, bez odlaganja i uslova.

XS
SM
MD
LG