Dostupni linkovi

Vučić: Tri razloga za stopiranje kupovine oružja


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović na vojnom aerodromu u Batajnici
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović na vojnom aerodromu u Batajnici

Postoje tri razloga za stopiranje kupovine oružja, odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje Radija Slobodna Evropa o razlozima te odluke, tokom predstavljanja novih helikoptera za Vojsku Srbije na Aerodromu u Batajnici.

„Uvek je naša odluka o tome. Ali kada donosite odluke suočavate se sa različitim kriterijumima. Jedan je snaga vojske, drugi je finansijska mogućnost, a treći je politička situacija u svetu. Kada dobijate upozorenja od Amerikanaca onda kažete - dobro, polako. To nije jedina stvar. Imate i to da smo mnogo novca potrošili do sada, godinu, dve ranije, na oružje i oruđe koje sada tek stiže. Još će određene stvari stići sledeće godine“, rekao je Vučić.

Dodao je da su helikopteri Erbas H-145 plaćeni od 11 do 13 miliona evra po komadu i da cena ruskih Mi-35 i Mi-17 nije značajno različita.

„Pojedinačna cena nedavno kupljenih sedam helikoptera iz Rusije veća je od 10 miliona, a manja od 20 miliona. Srbiji je za njihovu nabavku ruska strana dala značajan popust i povoljne uslove“, naveo je Vučić.

Srbija očekuje isporuku protivvazdušnog sistema Pancir-S za Vojsku Srbije koji je nedavno kupila od Rusije, dok je i za potrebe policije nabavila četiri helikoptera Erbas H-145.

Helikopteri Mi-35 i H-145 prvi put u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

'Stefanović bio pravni savetnik u GIM-u'

Odgovarajući na pitanje novinara o povezanosti Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova, s firmom za trgovinu oružjem GIM, Vučić je rekao da je "Stefanović bio pravni savetnik u toj firmi, iako je inače ekonomista".

"Pa šta ako je bio, je'l to neko krivično delo? Je li smisao te afere da smo naoružavali Ukrajinu, da su kupovane mine i granate po nižim cenama – ne. Nego (je smisao) da li je tu neko nešto radio ili nije. Ispostavilo se da nije ni zaposlen, možda ima ugovor. Šta hoćete, zar je zabranjeno da je pravni savetnik!?", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio i da Vladu Srbije, a ne njega treba pitati zašto je Zoran Babić još na čelu "Koridora Srbije".

“Vlada treba da odgovori zašto nije postavljen novi direktor, a dok neko novi ne bude postavljen, taj posao će obavljati Babić”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je posle udesa automobila u kojem je bio Babić 31. januara, on, Vučić, "lično posetio porodicu nastradale žene (na naplatnoj rampi kod Niša), ali da im je preporučio da oni snimak (s nadzorne kamere) ne gledaju jer je jeziv".

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

XS
SM
MD
LG