Dostupni linkovi

Vučić od Rusije tražio još Sputnjik V vakcina


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina dodatne količine ruske vakcine Sputnjik V, saopšteno je iz Predsedništva Srbije nakon telefonskog razgovora dvojice predsednika 3. februara.

„Predsednik Vučić je zamolio predsednika Putina da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od korona virusa. On je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine“, navodi se u saopštenju.

Uz konstataciju da su odnosi dve države „stabilni i da idu uzlaznom putanjom“, nakon telefonskog razgovora Vučića i Putina saopšteno je i da je Vučić potvrdio da Srbija namerava dalje da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom.

„On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje“, navelo je Predsedništvo Srbije.

Dodaje se da je Vučić naglasio „važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije“, te da je Putin u domenu strateških odnosa „istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju“.

Kada je reč o regionalnoj situaciji, u saopštenju se navodi da je Vučić zahvalio „na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, kao i na „aktivnoj podršci“ Rusije po pitanju Kosova.

„Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je predsednik Vučić, a prenelo Predsedništvo.

XS
SM
MD
LG