Dostupni linkovi

Kontrolno tužilačko tijelo podržalo novog vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH


Predsjedništvo VSTV tokom susreta sa Milankom Kajganićem u Sarajevu, 22. oktobra 2021.
Predsjedništvo VSTV tokom susreta sa Milankom Kajganićem u Sarajevu, 22. oktobra 2021.

Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) na čelu sa predsjednikom Halilom Lagumdžijom, održalo je sastanak u petak, 22. oktobra, sa novoimenovanim vršiocem dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Milankom Kajganićem.

Na sastanku je istaknuta puna podrška radu Tužilaštva BiH i njegovom novoimenovanom vršiocu dužnosti glavnog tužioca u cilju podizanja kvaliteta rada ovog tužilaštva na najviši mogući nivo, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Učesnici sastanka su konstatovali da je trenutna društvena situacija komplikovana i da velika odgovornost leži na rukovodiocima pravosudnih institucija u smislu normalizacije situacije kroz saradnju i komunikaciju svih relevantnih institucija.

U razgovoru je naglašena potreba za efikasnim procesuiranjem predmeta organizovanog kriminala i korupcije te predmeta ratnih zločina u skladu sa Revidiranom strategijom za rad na ovim predmetima.

Puna saradnja i koordinacija sa policijskim agencijama u cilju uspješnog procesuiranja krivičnih djela istaknuta je kao jedna od prioritetnih aktivnosti.

Na sastanku je, takođe, razgovarano i o aktivnostima Sekretarijata VSTS-a BiH u vezi strateškog planiranja rada i budžetskom projiciranju ovog Tužilaštva u saradnji sa VSTS-om BiH te o saradnji na projektima i inicijativi da se na najoptimalniji način odredi unutrašnja struktura institucije u cilju kvalitetne podrške radu tužilaca u Tužilaštvu BiH.

Za početak naredne sedmice, najavljen je sastanak predsjednika VSTS-a BiH i rukovodstva najviših pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine.

VSTS je izabrao Milanka Kajganića za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH u srijedu, 20. oktobra.

Kajganić je prije toga bio zamjenik glavne tužiteljice BiH, a novu dužnost će obnašati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Njegov izbor uslijedio je nakon što je VSTS BiH u srijedu, 20. oktobra potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce VSTS BiH, i tako donio konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Za smjenu je glasalo šest članova Savjeta, pet ih je bilo protiv i jedan suzdržan.

Prema zakonskoj regulativi, VSTS BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine, čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa. VSTS BiH je nezavisno kontrolno tijelo bh. pravosuđa, koje u svojoj nadležnosti ima i pravosudni nadzor.

XS
SM
MD
LG