Dostupni linkovi

Ministar pravde o smjeni glavne tužiteljice u BiH: Svatko odgovara za svoj posao


Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 3. februar 2021.
Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 3. februar 2021.

Ministar pravde u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao je u četvrtak 21. oktobra za agenciju SRNA da “svatko mora biti odgovoran za posao koji obavlja, posebno osobe koje vrše najviše funkcije, jer su ogledalo institucije koju predstavljaju, ali i zemlje”.

“Nitko od nas ne zna okolnosti, činjenice i dokaze koji su izneseni u disciplinskoj prijavi protiv sad već bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, kao ni u odluci disciplinske komisije, zbog čega nisam voljan davati komentare u vezi s posljedicama koju je ta odluka prouzrokovala”, rekao je Grubeša.

On je istaknuo da kao ministar pravde mora stajati iza odluka pravosuđa i njihovih tijela, koje svi u BiH moraju poštovati.

Grubeša je poručio da javnost BiH mora imati više povjerenja u pravosudne institucije BiH, na čemu on, kako je rekao, aktivno radi već drugi mandat.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) potvrdilo je u srijedu 20. oktobra odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenilo Gordanu Tadić s funkcije glavne tužiteljice BiH.
Za ovu odluku glasalo je šest članova VSTV-a, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH.

VSTS je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužitelja BiH, a do njegovog izbora tužitelj Milanko Kajganić obavljat će funkciju vršitelja dužnosti glavnog tužitelja.

XS
SM
MD
LG