Dostupni linkovi

Građevinci u tropskom ambijentu Podgorice


Rad na tropskoj vrućini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Iako je tek ovih dana počelo kalendarsko ljeto, Podgoricu i Zetsku dolinu u Crnoj Gori je zahvatio talas tropskih vrućina. Od 26 dana juna, 21 dan je bio sa temperaturama iznad 30 stepeni. Bez obzira na ekstremne vremenske uslove, veliki broj radnika radi na otvorenom najteže poslove. U Crnoj Gori nema propisa koji štiti ove radnike.

Ovo je treći najtopliji jun od kada se mjeri temperatura u Crnoj Gori. Već 21 dan temepratura prelazi 30 stepeni, što govori da se radi o tropskom ambijentu, kaže za RSE meteorolog Dušan Pavićević. I naredni junski dani će biti slični.

"Neće to biti rekord, što se tiče juna u Podgorici, jer je jun 2003. godine imao sve tropske dane. Ali izuzimajući taj jun s kojim se ništa ne može mjeriti, makar kad je šesti mjesec godine u pitanju, ovaj jun spada u kategoriju najtoplijih. I sva je prilika da će biti među tri najtoplija juna od kada se u Podgorici vrše mjerenja, dakle od 1949. godine", kaže meteorolog Dušan Pavićević.

Kada ljetnja žega u Podgorici ne dozvoljava ni da se popije kafa u ljetnjoj bašti kafića, u centru Podgorice se obavljaju javni radovi na izgradnji novog trga, a aktivna su gradilišta u drugim djelovima glavnog grada.

Ovih dana, ali i tokom narednih dana, zasigurno je najteže građevincima i radicima koji rade druge poslove na otvorenom. Na izgradnji i popločavanju trga, na temperaturi od preko 34 stepena u 11 časova, zatičemo Sašu, Đorđa i najstarijeg među njima Krsta koji ima skoro 40 godina radnog staža i koji bi trebalo ove godine da ode u penziju. Sa njima smo razgovarali o njihovom poslu na tropskoj temperaturi.

Na pitanje ko bolje izdržava vrućinu – malter ili radnici, Krsto odgovara: "Mi, bogami. Polijemo dolje dobro, pa malter zalijemo odozgo i nema problema. A mi izdržavamo dobro, mogu ja izdržati i da je još vruće. Otporan sam na vrućinu. Danas i nije toliko vruće, bilo je juče, pa nismo radili nekih dva sata. Vrućina nije dala".

Na pitanje, na kojoj najvišoj vrućini je Krsto radio, odgovara do su to bile temperature od 41 i 42 stepena.

"Prelazilo je 40. Radilo se i sve je to normalno. U penziju ću ove godine, ako Bog da. Ali opet mislim da ću raditi, neće to biti penzija od koje će se moći živjeti. Mora se opet raditi, samo da zdravlje posluži", priča Krsto.

Saša kratko odgovara, "što se mora nije teško". A Đorđe je iz Plužina, na pitanje kako neko ko je iz Plužina izdržava podgoričke vreline, kaže: "Šta ćemo, naviklo se, mora se".

Tropski ambijent u Podgorici
Tropski ambijent u Podgorici

I u danima kada u Podgorici vladaju ekstremno visoke temperature, rad na otvorenom nije ograničen ni jednim zakonom, niti podzakonskim aktom.

Ni u Evropskoj uniji nema propisa koji reguliše rad na ekstremno visokim temperaturama rekao je za RSE inspektor zaštite i zdravlja na radu Zlatko Popović.

Ipak, Popović napominje da je Crna Gora donijela pravilnik koji zabranjuje rad pri visokim temperaturama na otvorenom, ali Pravlnik nema propisane sankcije.

"Mi smo donijeli propis, Pravilnik o zaštiti na radnim mjestima. On će formalno pravno stupiti na snagu u julu iduće godine. Pravilnikom je propisano da pri ekstremno visokim temperaturama, preko 36 stepeni, ne treba da se radi uopšte na otvorenom a Pravilnikom ne možete propisivati kaznene mjere", kaže Popović.

Sagovornici RSE na gradilištu su rekli da u najtopijem dijelu dana kada temperatura dostiže blizu 40 stepeni, prave pauzu u radu. Da li poslodavaci poštuje preporuke i smjernice koje daju Institut za javno zdravlje i nadležna ministarstva?

"Osim u onim projektima u kojima postoji ograničenje za rad na kratak vremenski period, u posljednjih par godina se obustavljaju radovi u najtopijem dijelu dana od 11 do 16 časova. Radi se ujutru i kasno popodne", ističe Zlatko Popović, inače inspektor zaštite i zdravlja koji kontroliše i obilazi građevine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG