Dostupni linkovi

Ljekarska humanost bez granica


Hendikep kao prednost
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00
Vrhunski stručnjaci u medicini porijeklom iz BiH, koji već godinama žive i rade u Češkoj Republici kroz Bosanskohercegovačku medicinsku inicijativu trude se stečeno znanje prenijeti kolegama u BiH. Na taj način, kako kažu, nastoje se odužiti domovini.

Novcem koji skupe kupuju neophodne aparate i tako pomažu domaćim ustanovama da građanima pruže što kvalitetnije zdravstvene usluge.

Početkom rata, tada 15-ogodišnja djevojčica Zdenka Crkvenjaš izbjegla je iz BiH u Češku Republiku. Tamo je završila studij medicine. Sa 35 godina postala je šefica Klinike za opekotine u Ostravi.

Kaže kako dobro poznaje stanje u kojem se nalazi bh. zdravstvo, da ne postoji centar za opekotine, ali i da nedostaje stručnjaka.

„Volim da se vraćam ovdje, a isto tako htjela bih da pomognem ljudima ovdje jer znam kakva je situacija, znam da je teška. Ovo nije obaveza, ali hoću jednostavno da pomognem zato što mi ljekari pomažemo ljudima - i mislim da je prirodno da čovjek hoće da pomogne ovnima sa kojima je odrastao i sa kojima je ovdje živio 15 godina“, kaže Crkvenjaš.

Na stotine je osoba porijeklom iz BiH koji su se usavršili ili čak proslavili diljem svijeta. Većina ih dođe tokom ljeta na odmore, a tek nekolicina njih nastoji unaprijediti stanje u državi, kao i pomoći nekadašnjim komšijama i sugrađanima.

Zbog toga su se ljekari iz BiH koji žive i rade van granica države okupili u BH medicinsku inicijativu i svake godine održavaju skupove po BiH. Na taj način uspostavljaju veze bh. ljekara sa ljekarima u Evropi i svijetu. Specijalista psihijatrije i fizikalne medicine u Baselu u Švicarskoj, dr. Muris Hodžić godinama sarađuje sa klinikama za fizikalnu medicinu i psihijatriju i održao je nekoliko serija predavanja u BiH.

„Mi možemo da dajemo ono što smo naučili u drugim zemljama. Ja hoću da govorim lično o iskustvima švajcarske medicine. Tako isto moje kolege koje se nalaze u Pragu, koji se nalaze u Americi, u Njemačkoj, najviše donose ovdje iskustva. Razmjenjujemo ih i onda razvijamo taktike kako ćemo pomoći, šta ćemo raditi da nam bude ponovo bolje i da se kad-tad zauvijek vratimo ovdje“, kaže Hodžić.

Od hendikepa stvaramo prednost

Prof. dr. Edib Jaganjac napustio je Sarajevo početkom rata. Danas radi u praškoj bolnici, ali svoje znanje prenosi kolegama iz BiH.

„Mislim da svako treba da pomogne u svojoj branši. Znači, ako sam ja doktor, trebam da pomognem u medicini ako sam u stanju“, smatra doktor Jaganjac.

Veza koja spaja Bosance i Hercegovce u Češkoj sa kolegama u BiH jeste udruženje Lastavica. Uz pomoć ovog udruženja građani porijeklom iz BiH
Zdravstveni centar u BiH - ilustracija
Zdravstveni centar u BiH - ilustracija
promovišu kulturnu i historijsku baštinu države. Pored toga glavni cilj je medicinska pomoć BiH, kaže predsjednik Udruženja dr. Edib Jaganjac.

„Udružili smo se tako što smo sjedili mi drugovi i prijatelji i shvatili da smo osnovne egzistencijalne probleme ostavili za sobom, da još uvijek imamo hendikep što smo stranci - jer u Evropi je naš čovjek svugdje stranac, možda u Americi nije, a onda smo rekli zašto ne bismo od tog našeg hendikepa pokušali stvoriti prednost“, navodi on.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra u Sarajevu, prof.dr. Ismet Gavrankapetanović kaže kako udruženje Lastavica simbolizuje prijateljstvo bh. ljekara sa ljekarima u Češkoj Republici.

„U Pragu se i rodila ova ideja o skupljanju bh. pameti širom svijeta. Iz imena vi vidite šta je ustvari naša osnovna želja - lastavica ima dva doma, a zanimljivo je da njen dolazak uvijek navješćuje dolazak proljeća“, kaže Gavrankapetanović.

Uvezivanje sa kolegama i razmjena iskustava značajni su za bh. ljekare jer im pružaju mogućnost za napredak i usavršavanje. Neizostavna je i novčana pomoć kojom se nastoji pomoći bh. bolnicama da nabave sofisticiranu opremu kako bi se komplikovani medicinski zahvati obavljali i u BiH. Dr. Gavrankapetanović smatra da ovakva saradnja ima veliki značaj za bh. zdravstvo.

„Na taj način možemo postići da bh. populacija ima najbolji način liječenja, da postanemo atraktivni za sve zemlje iz okruženja, da ljudi dolaze ovdje da se liječe“, kaže on.

Radeći u Češkoj, građani porijeklom iz BiH stekli su nova prijateljstva. Na osnovu njih veliki stručnjaci, kao doktor Pavel Pafko, rukovodilac programa transplantacija pluća u Češkoj i hirurg koji je operisao češkog predsjednika Vaclava Havela, došli su u BiH. Dr. Pafko ističe kako su ljekari iz BiH vrsni stručnjaci:

„Bosanci i Hercegovci pokazali su se kao odlični stručnjaci. Mislim da vi u Bosni imate isti problem kao i mi u Češkoj, a to je da vam najčešće odlaze oni najbolji. Međutim, vidim da i ovdje imate odličnih ljekara“, kazao je Pafko.
XS
SM
MD
LG