Dostupni linkovi

Vrhovni sud stao uz Trampove odluke o azilu


Granični prelaz između SAD i Meksika
Granični prelaz između SAD i Meksika

Vrhovni sud SAD potvrdio je plan administracije predsednika Donalda Trampa prema kojem migranti moraju da podnesu zahtev za azil u zemlji u koju prvo uđu pre nego što stignu do američke granice.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da ova direktiva znači da će na desetine hiljada ljudi koji stižu do južne granice SAD iz Centralne Amerike, često i pešice, biti isključeni iz procedura za dobijanje azila.

Tramp: Velika pobeda

"Velika pobeda Vrhovnog suda SAD", tvitovao je noćas Tramp povodom ove odluke.

To je druga presuda Vrhovnog suda u korist plana američkog predsednika kada je reč o migracijama. U julu je presudio da može da koristi 2,5 milijarde dolara iz fondova Pentagona za gradnju obećanog zida na južnoj granici.

Tramp je istakao da se "zid ubrzano gradi uprkos totalnoj opstrukciji demokrata u Kongresu i drugde".

Smanjivanje broja migranata je jedna od ključnih tačaka Trampove politike i biće važan element u kampanji za predsedničke izbore 2020, podseća "Bi-Bi-Si" (BBC).

Trampova administracija je obelodanila mere u julu ali ih je blokirao niži sud u San Francisku.

'Ugroženi su životi hiljade porodica'

Novi plan će sprečiti migrante, koji nisu poreklom iz Meksika, da preko ove zemlje uđu u SAD.

To se uglavnom odnosi na stanovnike centralnoameričkih država. Krajem avgusta na južnoj i zapadnoj granici SAD bilo je blokirano 811.016 ljudi: od toga skoro 590 hiljada iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa. Većina njih je stigla sa najmanje jednim članom porodice.


Oni uglavnom beže od nasilja i siromaštva i putuju na sever preko Meksika do granice SAD. Kada stignu, moraju da uspešno prođu intervju u kome treba da pokažu opravdanost razloga zbog kojh napuštaju matičnu zemlju, što većini pođe za rukom.

Migranti na putu iz Meksika ka SAD (januar 2019)
Migranti na putu iz Meksika ka SAD (januar 2019)

Međutim, sada moraju da traže azil u zemlji kroz koju su prvo prošli. Američka Unija za građanske slobode, koja je pokušala da pravno ospori mere američke administracije, smatra da će to drastično smanjiti broj migranata koji ispunjavaju kriterijume za dobijanje azila.

"Ova zabrana onemogućava odoborenje azila maltene bilo kome na južnoj granici, čak i u lukama preko kojih ulaze u SAD, osim za državljane Meksika," navodi ova organizacija.

Njen potpredsednik Li (Lee) Gelerent opisuje zabranu kao "privremeni korak" izražavajući uverenje da će uspeti da je ospori u pravnom postupku.

"Ugroženi su životi hiljada porodica," ističe Gelerent.


Svi migranti čije zahteve odbije treća zemlja ili su žrtve trgovine ljudima i dalje mogu da se prijave za azil u SAD.

Portparol američkog ministarstva pravde ističe da će odluka pomoći "u uspostavljanju reda u kriznoj situaciji na južnoj granici, uklanjanju pravnih praznina u našem imigracionom sistemu i odvraćanju od neozbiljnih i neutemeljenih zahteva".

Meksiko ne želi da prima zahteve za azil

Odlukom Vrhovnog suda je poništena dugo važeća konvencija po kojoj američke vlasti razmatraju zahteve za azil bez obzira kako su migranti stigli do granice.

Od devet članova najviše pravosudne instance u SAD, liberalno orijentisane sudije Rut Bejder (Ruth Bader) Ginsburg i Sonja Sotomajer (Sonia Sotomayor) bili su protiv ove mere.

"Opet je izvršna vlast usvojila meru kojom želi da promeni ustaljenu praksu kada je reč o izbeglicama koje traže utočište od progona", napisala je sutkinja Sotomajor.


Put ka SAD je opasan jer su migranti iz Centralne Amerike meta kriminalnih grupa iz susednih zemalja.

Postavlja se pitanje da li Meksiko i Gvatemala mogu da se izbore sa ogromnim rastom zahteva za azil.

"Imao sam odličan telefonski razgovor (u sredu) sa Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, predsednikom Meksika o bezbednosti na južnoj granici i raznim drugim pitanjima od zajedničkog interesa naših zemalja," napisao je Tramp na Tviteru.

Međutim, meksičke vlasti, koje nastoje da ograniče migracije, već su se usprotivile planu Trampove administracije.

Ministar inostranih poslova Marselo Ebrard je ponovio početkom ove sedmice da Meksiko neće postati "treća zemlja" za tražioce azila na njihovom putu u SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG