Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD-a odbio ukinuti program za ‘Dreamerse’, djecu izbjeglice


Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država blokirao je odluku administracije predsjednika Trumpa, koja je ukinula program DACA, koji podrazumijeva program zaštite mladih od deportacije, uglavnom iz Latinske Amerike, koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalno kao djeca, ali su se školovali u SAD-u i dobili radne dozvole, ali ne i državljanstvo.

Sud je odlučio s pet glasova za poništavanje odluke administracije i s četiri glasa protiv poništavanja odluke.

Sud je ocijenio kao "proizvoljnu" i "hirovitu" odluku Trumpove administracije da okonča program zaštite migranata mlađih od 30 godina od protjerivanja iz SAD. Taj program je uveo prethodnik Donalda Trumpa – Barak Obama.
Ti mladi, njih oko 700.000, nazvani "sanjarima" (Dreamers), ilegalno su došli u SAD.

Presuda ne sprečava predsjednika Trumpa da pokuša ponovo zatvoriti program. No, prema pisanju Reuters, to se najvjerovatnije neće desiti prije izbora 3. novembra u kojima Trump traži drugi četverogodišnji mandat na dužnosti.

"Ne odlučujemo je li DACA ili njezino ukidanje zdrava politika. Mi se bavimo samo time je li agencija poštivala proceduralni zahtjev da dostavi obrazloženo objašnjenje za svoje djelovanje", napisao je glavni sudac John Roberts.

Korisnici DACA-e i njihove pristaše u Kongresu, uključujući predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi i poslovnu zajednicu, pozdravili su presudu i pozvali na uvođenje trajne zaštite.

"Osjećam zadovoljstvo. Mislim da je odluka bila onakva kakvu smo zaslužili, ali istovremeno mislim i da moramo i dalje braniti program", rekla je Melody Klingenfuss, 26-godišnja korisnica DACA-e iz Kalifornije.

Trump je nakon odluke Suda na Twitter reagirao napisavši: "Te užasne i ispolitizirane odluke Vrhovnog suda su pucanj iz sačmarice u lice ljudi koji sebe ponosno zovu republikancima ili konzervativcima. Treba nam više pravde ili ćemo izgubiti naš 2. amandman i sve drugo”.

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama kreirao je program DACA nakon što Kongres nije uspio donijeti dvostranačko zakonodavstvo koje bi preradilo američku imigracijsku politiku i ponudilo zaštitu za imigrante poznate pod nazivom "Dreamers", koji je proizašao iz naziva zakona o imigraciji.

XS
SM
MD
LG