Dostupni linkovi

11. decembar: Cankar, Koch, UNICEF...


11. decembar (prosinac), je 345. dan godine po gregorijanskom kalendaru (346. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 20 dana.

1918. – Umro je u Ljubljani Ivan Cankar, slovenski pisac, dramaturg i pjesnik.

1843. – Rođen je Robert Koch, njemački bakteriolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. godine. Jedan je od osnivača medicinske mikrobiologije, otkrio je uzročnik tuberkuloze, malarije, te uveo liječenje kininom.

1941. – Njemačka i Italija objavile su rat SAD, da bi odlukom američkog Kongresa isti dan objavljen rat tim zemljama. Poljska je objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala objavljuju rat Njemačkoj i Italiji.

1946. – Osnovan je UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci u zemljama razorenim ratom na Osnivačkoj skupštini UN-a. Financira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, te firmi i građana.

1991. – Čelnici 12 europskih zemalja dogovorili su se da uspostave labavi savez sa zajedničkom spoljnom politikom i jedinstvenom valutom do 1999. godine čime su postavljeni temelji za EU.

1992. – Savjet bezbjednosti UN, na zahtjev Makedonije, odobrava upućivanje 800 vojnika UN-a u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1994. – Tisuće ruskih vojnika, sa oklopnim vozilima ušli su u Čečeniju, u nastojanju da vrate Moskvi kontrolu u regiji.


XS
SM
MD
LG