Dostupni linkovi

15. januar: Luxemburg, Pentagon, Račak, ...


Roza Luxemburg (1871.- 1919.)

15. januar (siječanj) je petnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 350 dana.

1919. U Berlinu je preminula Roza Luxemburg (1871.- 1919.) njemačko-poljska političarka, koja se bavila i problemima političke ekonomije. Često je hapšena zbog aktivnog djelovanja u njemačkom proletarijatu, a ubijena je nakon poraza ustanka njemačkih komunista.

1943. – Ministarstvo odbrane SAD-a svečano otvara svoje sjedište – Pentagon, u Arlingtonu, država Virginia.

1992. – Europska zajednica priznaje dvije bivše republike jugoslovenske federacije, Sloveniju i Hrvatsku, kao neovisne države.

1999. – Napadom srpskih snaga na kosovsko selo Račak ubijeo je 45 civila, uglavnom odraslih muškaraca ali i dvije žene, dvanaestogodišnji dječak i nekoliko staraca. Savjet bezbjednosti UN-a osudio je masakr u Račku. Bio je to događaj koji je ubrzao odluku međunarodne zajednice o slanju NATO snaga na Kosovo te iste godine.

2000.Željko Ražnjatović Arkan, srbijanski kriminalac, ratni profiter, komandant paravojnih formacija Srpska dobrovoljačka garda (¨Arkanovi tigrovi¨) ubijen je u Hotelu Interkontinental u Beogradu. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu podigao je optužnicu protiv Ražnjatovića, objavljenu u martu 1999.

2001. – Počinje projekt Wikipedia na engleskom jeziku, a dva mjeseca kasnije i na francuskom.

2007. – Slovenija, koja je članica EU od 1. maja 2004., usvaja euro za svoju valutu.

2010. – RSE počinje sa emitiranjem radio programa na paštu jeziku, koji se koristi u pograničnim područjima Afganistana i Pakistana. Približan broj ljudi koji govore ovim jezikom kreće se između 45 do 50 milijuna.

XS
SM
MD
LG