Dostupni linkovi

8. decembar: Lennon, Delibašić, ...


Sjećanje na Lennona, Prag, 2012.
Sjećanje na Lennona, Prag, 2012.

8. decembar (prosinac) je tri stotine četrdeset treći dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 23 dana.


1980. – Ubijen je John Lennon bivši član Beatles-a u New Yorku. Atentat je izvršio mentalno poremećeni Lennonov obožavalac Mark Davis Chapman, koji je osuđen na doživotni zatvor.

1987. – Predsjednik SAD-a, Ronald Reagan i ruski lider Mihail Gorbačov potpisuju u Washingtonu ugovor o smanjenju nuklearnog arsenala.

1987. – Počinje prva Intifada, palestinski ustanak protiv izraelske okupacije, a završava 1993. godine.

1991. – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškević, potpisali su sporazum u Minsku kojim je zvanično prestao da postoji Sovjetski Savez (SSSR). Stvorena je nova Zajednica Neovisnih Država.

1992. – Vlada Uzbekistana usvojila novi Ustav države.

1995. – U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je za bivšu Jugoslaviju, umjesto ženevske Mirovne konferencije, osnovan Svjet za sprovođenje mira. Carl Bildt, švedski diplomat, imenovam je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. U radu ove konferencije učestvovali su ministri spoljnih poslova 40 zemalja te predstavnici brojnih međunarodnih organizacija.

1995. – U Moskvi je potpisan sporazum kojim se čečenskoj vladi daje poseban status u okviru Rusije.

2001. – U Sarajevu je umro Mirza Delibašić, bh košarkaška zvijezda, sportaš sa međunarodnim uspjesima za kojeg kažu da je bio ¨as van serije¨. Rodio se u Tuzli 9. januara 1954.

XS
SM
MD
LG