Dostupni linkovi

29. juli: Van Gogh, NASA, ...


Vincent van Gogh
Vincent van Gogh
29. juli (srpanj) je dvijestotine jedanaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 155 dana.
1890. - Umro je nizozemski slikar i grafičar Vincent van Gogh (1835.- 1890.). smatra se predhodnikom europskog ekspresionizma, a iza sebe je ostavio bogatu riznicu, 850 slika i više od 900 crteža. Njegova najskuplja slika ‘‘Autoportret bez brade’’ prodana je 1998. u New Yorku za 71,5 milijuna dolara.
1946. - Mirovna konferencija zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu počela u Parizu.
1948. - U Londonu otvorene XIV. Olimpijske igre, prve nakon Drugog svjetskog rata. Igre su se odvijale pod snažnim dojmom rata, nisu pozvane Njemačka i Japan, a po prvi put su sudjelovali sportaši Indije i Pakistana, kao predstavnici neovisnih država.
1958. - Osnovana je NASA (National Aeronautics and Space Administration), američka svemirska agencija.
1981. - U Londonu, u katedrali svetog Pavla, vjenčali su se britanski princ od Walesa, Chares i Lady Diana Spencer. Vjenčanje je prenosilo preko 70 TV stanica širom svijeta, a sve je pomno pratilo oko 750 milijuna ljudi.
1999. - Pakt za stabilnost Jugoistočne Europe počeo u Sarajevu. Delegacije 39 zemalja i predstavnici međunarodnih organizacija usvajaju deklaraciju o demokratizaciji i obnovi Balkana. Srbiji, koja nije bila prisutna na samitu, je poručeno da se može priključiti kad prihvati demokratske promjene.
XS
SM
MD
LG