Dostupni linkovi

Vraćanje istinskim vrijednostima: Čitanje i pripovijedanje bajki


Pripovijedanje djeci
Pripovijedanje djeci

Sarajevo je domaćin prvog Festivala bajke za djecu i odrasle. Od 29. maja do 3. juna u prostorijama Cinema City-ja održavaju se pripovjedačke predstave i edukativni programi uz prisustvo međunarodno priznatih pripovjedača. Namjera Festivala je da ohrabri i druge ljude u Bosni i Hercegovini da se počnu baviti pripovijedanjem.

Sve je počelo prije tri godine. Svjesni da su im djeca okružena neprimjerenim sadržajima, naročito putem medija, grupa roditelja, pedagoga, odgajatelja i umjetnika odlučila je preduzeti inicijativu. Formirali su Udruženje "Bajka" u namjeri da vrate vjeru u živu riječ i moć pripovijedanja, te da ukažu na vrijednost bajki.

"Bajke su, definitivno, progutane od svih žanrova, pa i obrnuto - bajke su progutale sve žanrove, uključujući i strip i film itd. Međutim, mi donosimo bajku na drugačiji način, kako je to nekada bilo, živom riječju, koja pobuđuje čula, koja pobuđuje emocije", kaže za RSE Željka Lemez, jedna od osnivača Udruženja "Bajka".

Pripovijedanje i živa riječ je nešto što današnji čovjek treba i traži. Nakon osnivanja Udruženja uslijedila je ideja o pokretanju prvog Festivala bajke za djecu i odrasle - i to sa razlogom.

Željka Lemez
Željka Lemez

"Mislim da je problem u tome što smo okruženi nekim sadržajima sa ekrana, koji zapravo samo nastavak nekog stresnog života kojeg vodimo, a pripovijedanje je vraćanje sebi, vraćanje nekakvim navikama koje ne uzurpiraju do te mjere današnjeg čovjeka, nego, naprotiv, stalože ga. S druge strane, svi ti problemi koje ima savremeni čovjek, svi su oni sadržani u tim bajkama, jer bajke, zapravo, i nose tu poruku, civilizacijsku vrijednost", ističe Lemez.

Od 29. maja do 3. juna u sarajevskom kinu Cinema City održavaju se sadržaji prvog Festivala bajki za djecu i odrasle.

"Ispripovijedaćemo isključivo narodne bajke jer smatramo da su autorske bajke, ipak, plod i mašte i unutrašnjosti samo jednog čovjeka, a narodne bajke nose nešto mnogo više", navodi Željka Lemez.

Nosilac većine festivalskih sadržaja je Dubrovkinja Jasna Held, prema riječima organizatora - jedan od rijetkih ako ne i jedini autentični pripovjedač bajki na Balkanu. Ona je uvrštena među deset najboljih pripovjedača Evrope.

Lutke od filcane vune pomažu u pripovijedanju najmlađim
Lutke od filcane vune pomažu u pripovijedanju najmlađim

"Zašto je danas pripovijedanje doživjelo pravu renesansu, bajke kao takve, pripovijedanje kao takvo? Pripovjedač, kao zanimanje, u Evropi je posljednjih jedno 17 godina jedno od najpopularnijih zanimanja. Dakle, zašto je tome tako, pogotovo u ovo elektroničko doba gdje sve imamo jednim pritiskom tipke? Eto, upravo zbog toga", pojašnjava Jasna Held.

Danas se i na prostoru Balkana sve češće priređuju pripovijedanja za odrasle. Vrlo je jednostavan odgovor na pitanje zašto odrasli posjećuju ovakve programe, ističe Held.

"Čula sam jednom: 'Ah, to je bježanje od stvarnosti', a ja, vidite, ne bih tako rekla. Ja bih rekla: 'Ne, to je vraćanje pravim vrijednostima' ", iskreno će Jasna Held.

Pored pripovjedačkih predstava za djecu i odrasle, Festival će prirediti i edukativne sadržaje: seminar o umijeću pripovijedanja, radionicu prstnih i gestovnih igara, kao i radionicu za izradu lutaka od filcane vune. Među edukatorima govoriće i Nela Mandić, članica Udruženja Bajka i odgajateljica koja već dvanaest godina primijenjuje principe Waldorfske pedagogije.

Nela Mandić
Nela Mandić

"Waldorfsku pedagogiju ja bih sažela na 'vratiti djetetu djetinjstvo, igru, bajku, igru u prirodi'. Dakle, to je pedagogija koja uključuje što više nekih motoričkih aktivnosti koje nisu vezane za savremena pomagala, već za pijesak, kamen, blato i sve ono s čim su se igrale generacije i generacije kroz historiju", ističe Mandić.

Bajke uče ljude da rješavaju one najdublje konflikte unutar i oko sebe, a današnjem čovjeku su itekako potrebne.

"Albert Einstein je rekao: 'Ako želite da vam djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im bajke još više'. A ja bih rekla: pričajte im bajke, jer to je savršeno", konstatuje Jasna Held, međunarodno priznata pripovjedačica.

Pa zavirite u taj čudesni svijet i poslušajte kraj bajke "Sin irskog kralja", u interpretaciji bh. glumice Tatjane Šojić:

Sretan kraj bajke "Sin irskog kralja"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

XS
SM
MD
LG