Dostupni linkovi

Vraća li se Radončić u pritvor


Fahrudin Radončić nakon izlaska iz pritvorske jedinice, Sarajevo, 17. februar 2016.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je vraćanje u pritvorsku jedinicu za Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegata u Domu naroda BiH jer je, kako smatraju, prekršio mjere zabrane.

Mjere se odnose na zabranu komuniciranja sa svjedocima i saslušanima u predmetu, kao i zabranu kontaktiranja sa predstavnicima medija na okolnosti koje se tiču krivičnog postupka za koji je optužen.

Sud Bosne i Hercegovine je prije dva dana donio odluku da Radončić bude pušten, te da boravi u kućnom pritvoru.

Ni 48 sati Fahrudin Radončić nije sastavio na slobodi, a već bi se mogao ponovno naći u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Naime, Tužilaštvo BiH smatra da je prekršio mjere zabrane, te je uložilo žalbu na odluku o određivanju kućnog pritvora. Iz Tužilaštva BiH navode kako su bili "zadovoljni određivanjem kućnog pritvora, ali zbog kršenja mjera zabrane od strane optuženog, uložili smo žalbu na navedenu odluku".

Mjere zabrane koje je odredio Sud BiH odnose se na zabranu napuštanja adrese boravišta, zabranu sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, približavanju njima na manje od 100 metara udaljenosti, jednako kao i sa suoptuženim u istom predmetu.

Također, zabranjena mu je i svaka komunikacija s medijima. Upravo je, kako se vjeruje, Radončić prekršio tu zabranu. Odmah po izlasku iz pritvora obratio se novinarima te rekao:

"Na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam neko montira vršeći pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne, nama nepoznate svjedoke, najbolje znate kako se to naziva."

Istovremeno, Radončić se po povratku u svoj stan, koji se nalazi u zgradi Avaz Twist Towera u Sarajevu susreo i sa stranačkim kolegama i novinarima Avaza, koji su mu upriličili slavlje u restoranu tornja.

(Doček Fahrudina Radončića u stranci, Youtube)


Među njima su se, kako prenose bh. mediji, nalazile i osobe koje su saslušane u predmetu u kojem se Radončić tereti da je rukovodio grupom koja je vršila pritisak na Azru Sarić, svjedoka u slučaju ubistva pripadnika bh. kriminalnog miljea Ramiza Delalića Ćele, kako svojim svjedočenjem ne bi inkriminisala Nasera Keljmendija kojem se, između ostalog, i za ovo djelo, sudi na Kosovu.

Radončićev advokat Asim Crnalić potvrdio je za RSE kako će uputiti odgovor na žalbu Tužilaštva, a koji se tiče zahtjeva za vraćanje u pritvor.

Crnalić je ranije komentirao šta zabrana podrazumijeva u ovom slučaju.

"On ne može, jer mu je takva zabrana, izlaziti i obavljati poslove predsjednika SBB izvan stana. Ali, može komunicirati sa stranačkim prijateljima, drugovima ili kako hoćete. Takve zabrane nema", pojasnio je Crnalić.

Spada li proslava u restoranu, kao i istup u medijima, u kršenje zabrane na koju se žalilo Tužilaštvo - još nije poznato, jer razlozi za njegovo vražanje u pritvor nisu saopšteni.

Radončić je, podsjetimo, uhapšen 25. januara 2016. godine, te mu je, nakon saslušanja određen jednomjesečni pritvor. Optužnica protiv njega potvrđena je 15. februara.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, navelo je kako je optužnica potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene i sve tačke optužnice, a tužilac će njene navode dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG