Dostupni linkovi

Vozovi u RS stoje, štrajkovali i željezničari FBiH


Mirni skup Vijeća uposlenika i pet sindikata željezničara FBiH, Sarajevo, 12. oktobar 2011.
Željeznički saobraćaj obustavljen je u jednom dijelu BiH. Zbog nezadovoljstva mašinovođa u RS vozovi stoje već tri dana.

Mašinovođe traže da im se isplate materijalni troškovi bez umanjenja. Iako vozovi u FBiH ne stoje, radnici su na mirnom skupu u Sarajevu još jednom ukazali na loše stanje u Željeznicama Federacije BiH.

Zbog štrajka oko 230 mašinovođa, željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj obustavljen je već treći dan. Nezadovoljni smanjenjem materijalnih troškova, mašinovođe odbijaju da pokrenu lokomotive.

„Mašinovođa je oštećen u primanjima negdje u visini od 210 do 250 maraka“, navodi predstavnik mašinovođa Radenko Marić.

Obustavu rada rukovodstvo Uprave Željeznica RS proglasilo je nelegalnom, kvalifikujući je pobunom. Uprava je posegnula za neuobičajenom mjerom i pozvala nezaposlene mašinovođe da se jave u to preduzeće i zamijene štrajkače.

Predsjednik Sindikata mašinovođa RS Simo Cvjetković ovaj potez okarakterisao je kao još jedan vid pritisaka Uprave Željeznica RS.

„Radnici koji su se ovdje okupili razmišljaju o bezbjednosti, a poslodavac ne razmišlja o bezbjednosti, on razmišlja kako treba napraviti dodatnu ucjenu, pritisak da bi se neka prijetnja ostvarila. Međutim, to samo dolijeva ulje na vatru“, ističe Cvjetković.
Mirni skup Vijeća uposlenika i pet sindikata željezničara FBiH, Sarajevo, 12. oktobar 2011.
Mirni skup Vijeća uposlenika i pet sindikata željezničara FBiH, Sarajevo, 12. oktobar 2011.

Iako nisu zaustavili vozove, radnici Željeznica Federacije BiH ukazali su na loše stanje u ovoj kompaniji.

Pod sloganom “ Željezničari na pravom kolosijeku” oko 1.000 zaposlenih u Željeznicama Federacije BiH okupili su se u Sarajevu da sa mirnog skupa predoče Vladi Federacije, kao većinskom vlasniku preduzeća, svoje zahtjeve, uključujući i taj da prilikom izrade budžeta za narednu godinu planira željeznice s realnim potrebama, a ne prema budžetskim mogućnostima.

„Mi faktički imamo infuziju, nije moguće ovako opstati. Preko 80 posto dubioza koje su prouzročile ovo što se događa na Željeznicama je nedovoljno finansiranje od osnivača“, kaže predsjednik Vijeća uposlenika Željeznica FBiH Mehmed Rakovac.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić ističe kako Vlada ne može prihvatiti zahtjev radnika u kojem se traži da Vlada u budžetu za 2012. planira sredstva koja su potrebna ovoj kompaniji.

„To nije u redu. Ja sam rekao da taj zahtjev nije opravdan, jer Vlada Federacije će izdvojiti onoliko koliko može, a naravno da ćemo uvažavati potrebe Željeznica“, kaže Bijedić.

Osmanagić: Potrebna jača podrška države

Radnici ŽFBiH od Vlade traže da javnu željezničku infrastrukturu tretira na isti način kao i javnu cestovnu infrastrukturu. To znači da bi Vlada trebala da uvede akcize na naftu - pet feninga po litri goriva.

Također, radnici su tražili da se nafta transportuje željeznicom. Ministar Bijedić podržava ovaj zahtjev, ali smatra kako drugi prevoznici ne smiju biti diskriminisani.

„Nema načina da mi bilo koga drugog isključimo iz mogućnosti da radi, da transportuje“, kazao je on.

Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH nije podržao skup na Željezničkoj stanici u Sarajevu u srijedu. Predsjedniku Sindikata Muniru Spahiću, koji smatra da je, skrivena iza radnika, Uprava organizovala mirni skup, u srijedu ujutro je uručen otkaz.

„Zato što ja neću da šutim. Ja sam predsjednik profesionalac. Znači moju plaću plaća Sindikat, a ne Uprava Željeznica. 21 put sam tražio smjenu predsjednika Uprave gospodina Džumhura, 21 put smjenu Nadzornog odbora. Nisam tražio nikada ovu, a sad ću tražiti“, poručuje Spahić.

Prije kolega iz RS, mašinovođe iz FBiH obustavljali se rad u više navrata u proteklih 18 mjeseci. Poslijednji put prije nekoliko mjeseci obustava rada koštala je posla sedmoricu mašinovođa Željeznica FBiH.

Među njima je nekadašnji predsjednik Sindikata mašinovođa Vernes Buljugija, koji je nakon otkaza, nekoliko dana štrajkovao glađu, a potom se htio zapaliti ispred zgrade Vlade FBiH, od čega je odustao. Buljugija smatra kako je otkaz dobio jer je javno govorio o problemima u Željeznica FBiH.

„Ovo je samo potez da se ja sklonim iz preduzeća da bi mogli provesti neke svoje zamisli. Ja nikad neću potpisati satnicu nižu od one za koju su Vlada i Parlament Federacije rekli da je najniža, a to je neto satnica u Federaciji 1,95. I kako ja mogu nešto kriminalno da uradim?“ pita se on.
Mirni skup Vijeća uposlenika i pet sindikata željezničara FBiH, Sarajevo, 12. oktobar 2011.
Mirni skup Vijeća uposlenika i pet sindikata željezničara FBiH, Sarajevo, 12. oktobar 2011.

Željeznice FBiH za ulaganja u infrastrukturu dobiju oko 20 miliona KM godišnje, što je oko 20 posto od stvarnih potreba. Primjera radi, Željeznice Hrvatske dnevno dobijaju oko dva miliona, a Željeznice Srbije za istu namjenu godišnje dobiju oko 180 miliona eura.

Generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić ističe kako su zahtjevi radnika isteovremeno i zahtjevi Uprave. Osmanagić smatra kako država mora dati jaču podršku Željeznicama.

„Sve što smo znali i umjeli, mi smo uradili. Sve što smo mogli sa minimalnom pomoći - ako se to zove pomoć, jer cijelo vrijeme se tretira da je ova subvencija koju država daje Željeznicama pomoć. To nije pomoć, to nije subvencija Željeznicama, to je obaveza države da finansira željezničku infrastrukturu“, navodi Osmanagić.

Željeznice Federacije BiH dobile su negativno mišljenje za finansijske izvještaje u 2010. od Kancelarije za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG