Dostupni linkovi

Željeznice RS: Stotine otkaza, radnici strahuju od stečaja


Željeznice RS
Željeznice RS
Uprava Željeznica RS najavila je najveće rezove u administraciji, ali nova sistematizacija još nije dostavljena radnicima, tako da se ne zna ko će od njih 450 ostati bez posla.

Predstavnici Sindikata Željeznica dobili su prijedlog novog kolektivnog ugovora na razmatranje, ali prema prvim najavama - nisu zadovoljni.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da je novim ugovorom predviđeno smanjenje plata na šta zaposleni, tvrdi, neće pristati.

„Činjenica je da su naše plate ispod republičkog prosjeka, tako da nam ne pada na pamet da damo sad saglasnost za još neko smanjenje koje bi nas dovelo u još goru sitauciju nego što jesmo“, navodi Marin.

Uprava preduzeća, s druge strane, najavljuje radikalne rezove - pa će se i broj sektora smanjiti sa dosadašnjih 24 na 15.
Sindikalni lider Zlatko Marin kaže kako se 'već pričaju priče da Vlada svjesno gura Željeznice u neku vrstu stečaja'.

Generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović rekao je u razgovoru za banjalučku Alternativnu televiziju da će se u narednoj godini dodatno smanjiti broj radnika zbog investicija koje podrazumijevaju modernizaciju i ukidanje nekih radnih mjesta:

„Mi istovremeno pravimo program zbrinjavanja tehnološkog viška. Neminovno će jedan dio ostati bez posla. Jedan dio će se, koji bude htio i koji bude mogao, uposliti unutar preduzeća preraspodjelom između različitih poslova. A s druge strane, mi smo planirali jedan dio uposliti u nova zavisna preduzeća koja bi se formirala u cilju da budu nama dobavljač nekih usluga, ali i da izađu na tržište i da pokušaju zaraditi za sebe mimo Željeznica“, kaže Savanović.

Akumulirani deficit 181 milion

Sjedište Željeznica RS
Iako u upravi Željeznca obećavaju socijalni program za višak radnika, zaposleni ipak strahuju da će ostati na vjetrometini. Zlatko Marin podsjeća da entitetska Vlada nije ispoštovala sporazum s radnicima iz juna ove godine o izmirenju određenih dugovanja zaposlenima:

„Tako da su ljudi u strahu iz tih razloga i već se pričaju neke priče da Vlada svjesno nas gura u neku vrstu stečaja, odnosno da hoće i Željeznice da upropaste jer jednostavno niko ništa ne poduzima da se stanje popravi.“

Ekonomisti nisu iznenađeni. Bivša ministarka finansija RS Svetlana Cenić podsjeća da je aktuelna vlada preuzela Željeznice u momentu kada su one pozitivno poslovale.

„Očigledno da neselektivno primanje radnika, odnosno zbrinjavanje partijskog kadra, i potezi investicioni koji su dalje urušavali
"Izgleda da neće niko odgovarati, nego će ponovo poreski obveznici snositi taj teret“, kaže Svetlana Cenić.

Željeznice su doprinijeli tome. Vlada mora da ima neku obavezu prema tim ljudima jer oni nisu došli tek tako. Neko ih je primio, neko ih je zaposlio i neko je napravio ovako užasnu situaciju u Željeznicama. Izgleda da neće niko odgovarati, nego će ponovo poreski obveznici snositi taj teret“, kaže Svetlana Cenić.

Željeznice RS povećale su akumulirani deficit u ovoj godini na 181 milion maraka čime su se opasno približile ukupnoj vrijednosti svog kapitala. Usprkos svemu tome, ima i onih koji vjeruju da Vlada neće zaboraviti preduzeće čiji je većinski vlasnik.

„Mislim da Željeznice RS trebaju Republici Srpskoj i da Željeznice RS sa moje tačke gledišta ne bi trebale otići u stečaj. Ja vjerujem u dobre namjere Vlade“, kaže predsjednik Nadzornog odbora ŽRS Borislav Stevanović.

U dobre namjere Vlade RS radnici više ne vjeruju. A oni koji i poslije svega vjeruju, znaju gdje vodi put popločan upravo njima.
XS
SM
MD
LG