Dostupni linkovi

Voz se iz Raške vratio u Beograd


Voz koji je u subotu ujutru krenuo iz Beograda u Mitrovicu, a potom zaustavljen u Raškoj, poslednjoj stanici pre granice s Kosovom, vratio se u Beograd u nedelju, oko četiri sata ujutru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je doneo odluku da se voz koji je krenuo iz Beograda zaustavi u Raškoj da bi se, kako je rekao, sačuvala bezbednost putnika i da bi se izbegli sukobi.

"Za Kosovsku Mitrovicu krenuo je putnički voz, a ne tenk, ali se dešavaju gotovo neverovatne stvari", rekao je Vučić u subotu uveče nakon hitne sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Za Kosovsku Mitrovicu krenuo je putnički voz, a ne tenk: Aleksandar Vučić
Za Kosovsku Mitrovicu krenuo je putnički voz, a ne tenk: Aleksandar Vučić

Kako se izrazio, specijalne snage Albanaca pokušale su deo pruge da miniraju.

"Iz mesta Lužane, samo od Albanaca sastavljenu jedinicu, poslali su sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i putnike, i time dovedu do velikih sukoba", preneo je predsednik Vlade Srbije.

Srbi koji su čuli za to, podvukao je on, okružili su tu jedinicu. Dalje je naveo da su Albanci, mimo odobrenja NATO ili bilo koga drugog, poslali sedam oklopnih vozila sa specijalnim jedinicama ROSU, na sever Kosova, sa ciljem da isprovociraju sukobe.

"Obavestio sam Mogerini (komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost)da sam razočaran reakcijom Evropske unije na ove događaje. Tokom večeri obavestićemo Rusiju, sutra i Kinu i potpredsednika SAD, da ih obavestim da se Priština igra 'ratnih igara'", rekao je Vučić.

"Srbija želi mir. Srbe pozivam da ostanu mirni, a moje poslednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti", rekao je Vučić.

"Samo ih molim da ne ubijaju Srbe, to je sve što imam da kažem, ne mogu da odgovaram na dalja pitanja", zaključio je Vučić i završio vanrednu konferenciju za novinare.

Nakon Vučićeve, usledila je i vanredna konferencija premijera Kosova Ise Mustafe.

Mustafa je kazao da se dogodila "nepotrebna situacija koju je prouzrokovala Srbija u okviru svojih nepravednih igara".

Nepotrebna situacija koju je prouzrokovala Srbija u okviru svojih nepravednih igara: Isa Mustafa
Nepotrebna situacija koju je prouzrokovala Srbija u okviru svojih nepravednih igara: Isa Mustafa

On je naglasio da su, u konsultaciji sa predsednikom Skupštine Kosova Kadri Veseljijem i predsednikom države Hašimom Tačijem preduzete sve mere da se međunarodna zajednica obavesti o poslednjim događajima.

"Mobilizovali smo sve državne institucije kako bi se suočili sa ovom situacijom", kazao je Mustafa.

"Doneli smo odluku da u skladu sa okolnostima preduzmemo sve zakonske i ustavne mere. Povratak nazad ovog voza je ispravan potez. Njegov dolazak u nezavisno Kosovo ne bismo dopustili", kazao je premijer Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je za kosovski javni servis rekao da je definitivno da ovaj voz koji je u subotu ujutro kreno iz Beograda neće ući na Kosovo.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni izdao naredbu da se zaustavi voz iz Srbije. Hiseni je to potvrdio za RSE, a policija Kosova je navela da je preduzela sve potrebne policijske mere.

Hiseni je objasnio da će se sa vozom iz Srbije postupiti u "skladu sa zakonom i Ustavom Kosova".

"Ja sam u ministarstvu i sa direktorijatom policije pratimo situaciju i delovaćemo u skladu sa zakonom i ustavom", rekao je Hiseni.

Policija u Donjem Jarinju
Policija u Donjem Jarinju

Tokom popodneva zamenik regionalnog komandanta kosovske policije Besim Hoti potvrdio je za RSE da je kosovska policija u saradnji sa specijalnim timom K9 sa psima tragačima, prekontrolisala prugu na severu Kosova, ali da nista sumnjivo nije pronađeno.

"Bili smo primorani smo da pretražimo teren", rekao je Hoti i dodao da je policija u ovu akciju krenula nakon fotografije koja se pojavila na kosovskim portalima, a na kojima se vidi kako maskirane osobe navodno postavljaju eksploziv uz šine.

"Zabrinut sam zbog problema sa vozom“, tim rečima oglasio se američki ambasador na Kosovu Greg Delawie.

"Upućujem poziv na uzdržanost svim stranama. Potrebna nam je normalizacija a ne sukobi“, naveo je Delawie na svom tviter nalogu.

Deonica pruge od Severne Mitrovice do prelaza između Kosova i Srbije duga je oko 40 kilometara, a u akciju su bile uključene policijske stanice Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

"Prethodno je kontrola pruge izvršena i od strane zaposlenih na železnici, što spada u redovnu kontrolu, ali ništa nije prijavljeno", kazao je Hoti.

Voz iz Beograda krenuo je put Severne Mitrovice prvi put nakon 1999. godine u 8:30, sa glavne Železničke stanice u centru glavnog grada Srbije, a njegov dolazak u Mitrovicu bio je planiran za oko 19:30 časova.

"Ovaj voz je značajan za sever Kosmeta, njime se Mitrovica prvi put od rata povezuje sa Beogradom. Ovom linijom Mitrovica se povezuje i sa Kragujevcom i drugim mestima u Šumadiji", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić, koji je ispratio voz sa beogradske Železničke stanice.

Spoljašnjost voza, koji je Srbija kupila od Rusije, je u bojama zastave Srbije, ispisana nazivima manastira i mesta na Kosovu, a na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je srpsko". U unutrašnjosti su slike fresaka manastira na Kosovu. Promotivna vožnja organizovana je, kako je saopšteno, prvog dana srpske Nove godine, koja se obeležava po starom gregorijanskom kalendaru.

“Ovaj voz je, između ostalog, pokretna izložba sprske kulturne i duhovne baštine. U njemu su kao rad našeg poznatog i svetski priznatog umetnika Andreja Vasiljevića prikazane freske, ikone koje su deo svetske kulturne baštine UNESCO-a. Ideja je da se svetu prikaže šta je ono što je naša duhovnost, nasleđe i tradicija”, rekao je Đurić za RTS.

Ubrzo nakon što je voz krenuo ka Mitrovici, ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri zatražila je od Evropske unije da zabrani ulazak, kako je navela, ilegalnog srpskog voza na Kosovo, uz ocenu da Beograd uvođenjem te linije želi da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet kosovske države.

Edita Tahiri zatražila od EU da zabrani ulazak, kako je navela, ilegalnog srpskog voza na Kosovo
Edita Tahiri zatražila od EU da zabrani ulazak, kako je navela, ilegalnog srpskog voza na Kosovo

Tahiri je uvođenje voza na liniji Beograd - Mitrovica ocenila kao nastavak provokacija Beograda u nameri da destabilizuje situaciju na Kosovu. U saopštenju Vlade se dodaje da je Tahiri navela da je uspostavljanje železničke linije agresivno mešanje u suverenitet države.

"Srbija postaje rizična po mir i stabilnost regiona i međunarodni faktor mora da zaustavi Srbiju", navela je Tahiri.

Marko Đurić je još pri samom polasku voza izjavio da bi zaustavljanje voza značilo „kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja“. On je rekao da železnička linija Kraljevo - Mitrovica već dugo funkcioniše, te da je ovo samo njen produžetak i da ne zna „zbog čega bi to trebalo da bude problem“.

Direktno upitan da li bi izgled voza mogao da izazove incidente Đurić je odgovorio:

"Ne znam zbog čega bi nešto što je deo svetske kulturne baštine bilo kome predstavljalo provokaciju, i zašto u svemu dobrom odmah vidimo nešto loše".

Zaustavljanje voza značilo „kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja“: Marko Đurić
Zaustavljanje voza značilo „kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja“: Marko Đurić

Dodao je da će ovim vozom vrlo rado otići do Mitrovice, i potvrdio da su sa ciljem da doputuju do krajnje destinacije u vozu bili njegov zamenik Dušan Kozarev i direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić.

Međutim, u vozu je bio i nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 Miša Vacić, koji je u razgovoru s novinarima podelio i svoje vizit karte s logom vladine Kancelarije za Kosovo na kojima piše da je savetnik direktora. Direktor Marko Đurić je ranije rekao da Vacić radi u Kancelariji, ali da nije njegov savetnik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG