Dostupni linkovi

Vostok bataljon: Novi igrač u istočnoj Ukrajini


Pripadnici Vostok bataljona, Donjeck, 29. maj
Pripadnici Vostok bataljona, Donjeck, 29. maj
Autorica: Claire Bigg (prevela: Ena Stevanović)

Više nije tajna da borci čečenskog Vostok bataljona operiraju u istočnoj Ukrajini. Šta je to Vostok bataljon i koja je njegova misija na buntovnom istoku Ukrajine? Glasine da su ratoborni čečenski vojnici iz zloglasnog ruskog Vostok bataljona aktivni u istočnoj Ukrajini se šire već sedmicama.

Dokaz da se ne radi samo o glasinama je upad desetine teško naoružanih muškaraca koji su identificirani kao pripadnici Vostok bataljona u sjedište separatističkih trupa u Donjecku. Napad koji se desio u sred bijela dana je izazvao novi val neizvjesnosti u regionu. Pojava tako prepoznatljive ruske vojne strukture u istočnoj Ukrajini postavlja pitanje o ulozi Moskve u sukobu.

Šta je Vostok bataljon i šta radi u istočnoj Ukrajini?

Vostok ("istočni") bataljon je 1999. godine osnovao čečenski ratni vođa Sulim Jamadajev na početku drugog čečenskog rata.

Zajedno sa svoja četiri brata, Jamadajev je pobjegao iz čečenske separatističke pobune u znak prosvjeda zbog njegove rastuće islamizacije i okupio je skupinu odanih boraca. Novoosnovani Vostok bataljon je stacioniran u Čečeniji.

On je izravno odgovarao glavnoj obavještajnoj direkciji ruskog Ministarstva obrane i bio je zadužen za iskorjenjivanje arapskih džihadista koji su se borili zajedno sa lokalnim pobunjenicima.

Ova jedinica je poslana 2008.godine u Južnu Osetiju kako bi pomogla pro-ruskim separatistima u rusko-gruzijskom ratu.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov
Bataljon je službeno raspušten nedugo nakon rata, a stručnjaci vjeruju da je to bio politički potez čiji je cilj bio okončati oštro rivalstvo između Vostok bataljona i članova zloglasne milicije Kadirovstsi koju kontrolira čečenski lider Ramzan Kadirov uz potporu Moskve.

Ubistvom Jamadajeva 2009.godine u Dubaiju je zapečačena propast Vostok bataljona. Međutim, ova jedinica se nije potpuno raspala.

"Nije se nikad potpuno raspala, ona je ponovno profilirana i postala je dio jedinice Ministarstva obrane sa sjedištem u Čečeniji", kaže ruski novinar i stručnjak za sjeverni Kavkaz Ivan Sukov.

Unatoč tvrdnjama Rusije da se ona ne miješa u istočno ukrajinske sukobe, pojava Vostok bataljona u Donjecku nije posve iznenađujuća.

"Znamo da se radi o dobro obučenim jedinicama sa Sjevernog Kavkaza koje su formirane na osnovu njihove etničke pripadnosti i koje su spremne na borbu, iako su dugo bile u rezervi", kaže Sukov i ističe: "One su bile korištene tijekom sukoba u Gruziji 2008.godine, a nadležni bez sumnje znaju da imaju ovaj resurs na raspolaganju."

Malo je vjerovatno da je bataljon koji sada trenira svoje mišiće u istočnoj Ukrajini onaj isti koji je osnovao Jamadajev prije petnaest godina.

"Mislim da ovu jedinicu čine veterani izvornog bataljona", kaže Mark Galeotti, profesor sa Univerziteta u New Yorku i stručnjak za ruska sigurnosna pitanja. "Međutim, jasno je da trenutno utjelovljenje ove jedinice sadrži i vojnike koji nisu Čečenci i koji se nisu ranije borili", dodaje Galeotti.

Vojnici Vostok bataljona u Donjecku kažu da žele stati na kraj pljački namirnica iz lokalnih supermarketa.

Njihov napad na sjedište separatističkih trupa se smatra pokušajem grupe separatista koji su povezani sa Moskvom da oslobode pobunu od rulje i preuzmu kontrolu nad istočnom Ukrajinom.

Aleksandar Borodaji
Aleksandar Borodaji
Ova skupina operira na čelu sa Igorom Griškinom, koji se predstavlja pod pseudonimom Strelkov i zapovijeda vojnim operacijama separatista u Slovijansku i Aleksandarom Borodaijem, premijerom samoproglašene Narodne Republike Donjeck. Griškin, za kojeg vlada u Kijevu tvrdi da je ruski vojni obavještajac, se oštro protivi nedisciplini u redovima pobunjenika te je nedavno naredio egzekuciju dvojice pljačkaša.

Napad u Donjecku je očito imao za cilj da posrami militante koji su tu uspostavili svoje baze, kažu analitičari.

Borci Vostok bataljona su zapravo proveli novinare sa Zapada kroz zauzetu zgradu energično razbijajući vrata i pokazujući namirnice, cigarete i alkohol koji su opljačkali prethodni okupatori.

To podržava ideju da je Moskva koja je sedmicama potiho potpomagala separatističke nemire sada spremna obuzdati anarhiju koja je nastala u istočnoj Ukrajini.

Galeotti kaže da je bataljon "ili izravno stvorila ruska vojna obavještajna služba ili ga je u najmanju ruku blagoslovila".

"Mislim da ovo predstavlja pokušaj da se uspostavi vladavina koja je mnogo discipliniranija i koja prije svega sluša naredbe Moskve", naglašava on.

On kaže da Rusija također želi obuzdati potencijalna neprijateljstva između različitih naoružanih pobunjeničkih frakcija.

Međutim, iako borci Vostok bataljona izgledaju kao stvoreni za taj posao sa svojim iskustvom u podzemnim gerilskim operacijama, njihovo prisustvo znatno podiže ulog u Ukrajini.

"Prisustvo tih ljudi u jugoistočnoj Ukrajini je skandal", zaključuje Sukov.
XS
SM
MD
LG