Dostupni linkovi

Volters za RSE: NATO želi stabilan Zapadni Balkan


Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters

Stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana je od najvećeg značaja za NATO i sve nacije u tome igraju važnu ulogu - kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) vrhovni komandant NATO snaga u Evropi general Tod Volters, koji je tokom ove nedelje održao sastanke sa zvaničnicima Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

„Bez obzira na to da li žele da se priključe NATO savezu, mi smo odlučni da pomognemo zemljama u regionu da primene važne reforme zarad koristi svih zajednica“, naglašava Volters koji se ove sedmice u Beogradu susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom u Prištini sa kosovskim premijerom, sada u ostavci, Ramušom Haradinajem.

Volters ističe da NATO ima istoriju dobrih rezultata u projekcijama stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„NATO snage čuvaju mir na Kosovu od 1999. Pomogli smo da Kosovo izgradi Kosovske bezbednosne snage u skladu sa standardima NATO-a. U Bosni i Hercegovini, sedište NATO-a u Sarajevu pomaže reforme odbrane duže od decenije. Imamo takođe kancelariju u Skoplju kroz koju podržavamo reformu odbrane, kao i kancelariju u Beogradu koja promoviše praktičnu saradnju sa NATO-om“, navodi Volters.

RSE: Tokom posete Beogradu 17. jula održali ste sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Šta su bile glavne teme razgovora i zaključci?

Volters: Svrha te posete bila je da se sastanem za zvaničnicima Srbije, pospešim komunikaciju i istražim mogućnosti unapređenja saradnje između Srbije i NATO-a kroz podršku reformi srpske vojske, uz puno poštovanje vojne neutralnosti Srbije. Ta saradnja obezbeđuje da naše snage ostanu spremne i brze kako bi odgovorile na današnje kompleksno bezbednosno okruženje.

Oružane snage Srbije su cenjene u mirovnim misijama širom sveta. Srpska vojska pokazuje fleksibilnost, osećaj dužnosti i odlučnost da izvrši misiju.

Stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana je pitanje od najvećeg značaja za NATO i Srbija u tome igra važnu ulogu.

2BS forum: EU i NATO da odbrane Balkan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu odluku da zadrži svoju vojnu neutralnost. Odluka je Srbije da odredi kakav odnos želi da ima sa NATO-om. Zajedno sa Srbijom, radimo na praktičnim pitanjima, kao što je uništavanje zastarele i opasne municije i spremnost građanstva u vanrednim situacijama. Takođe, Srbija pomaže NATO-u u nekim aktivnostima, kao što je obučavanje iračkog vojnog medicinskog osoblja.

Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro je za Zapadni Balkan i dobro je za NATO. Zajednički rad osigurava bezbednost na Balkanu i u širem međunarodnom kontekstu.

RSE: Na koji način mislite da bi se saradnja između Srbije i NATO mogla unaprediti?

Volters: Pre svega, želim da se zahvalim Vojsci Srbije za njenu pomoć u mirovnim misijama širom sveta. Vojska Srbije je primer kako Srbija doprinosi konsolidaciji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz posevećenost i profesionalizam.

Srbija je poznata i priznata u oblasti vojne medicine i sarađivala je sa NATO-m u obučavanju iračkih vojnih lekara, na taj način pomažući uspostavljanje stabilnosti na Bliskom istoku.

Kada je reč o odnosima između Srbije i NATO-a u sferi prakse, imamo dobru saradnju. Saradnja Srbije, kao države partnera i NATO-a je na visokom nivou i NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. Saradnja Srbije i NATO-a ostvaruje se od reforme nacionalnih bezbednosni struktura i pomoći u slučaju katastrofa, do naučne saradnje i zajedničkih vežbi. Na Srbiji je da izabere svoj put kako da unapredi saradnju sa NATO-om u okviru Individualnog akcionog plana za partnerstvo. Međusobno poverenje i poštovanje su od suštinskog značaja.

RSE: Kako biste prokomentarisali vojnu saradnju između Srbije i Rusije u smislu nabavke naoružanja i vojne opreme?

Volters: NATO u potpunosti poštuje pravo Srbije da donosi sopstvene odluke i očekujemo da se naše snažno partnerstvo produbi. NATO već ima snažne veze sa državama koje su partneri, ali ne i članice, uključujući Austriju, Irsku, Finsku i Švedsku (da spomenemo samo nekoliko).

NATO u potpunosti poštuje pravo Srbije da bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. Srbija daje značajan doprinos regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti, koja je ključna za stabilan i prosperitetan region.

Što se tiče kupovine vojne opreme, na državi je da odluči koju vojnu opremu će kupiti. Interoperabilnost naših oružanih snaga je od suštinskog značaja za NATO, za sprovođenje naših operacija i misija i mi orabrujemo partnere da nabavljuju opremu koja je kompatibilna sa državama članicama NATO saveza i državama partnerima.

RSE: Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je formiranje Vojske Kosova “najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu”. Da li NATO, odnosno KFOR vide multietničku Vojsku Kosova kao najveću pretnju po regionalnu stabilnost?

Parada Kosovskih bezbednosnih snaga na 11. godišnjicu nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Volters: Bezbednost svih građana Kosova je od najveće važnosti za nas. NATO je prisutan na Kosovu preko naše KFOR misije, koja je pod jasnim međunarodnim mandatom Ujedinjenih nacija. Mi smo tu da održimo mir i stabilnost i da osiguramo slobodu kretanja i sigurno i mirno okruženje za sve građane Kosova.

Istovremeno, nakon odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, mi sada razmatramo nivo saradnje NATO-a sa Kosovskim bezbednosnim snagama. U međuvremenu, naš mandat se nije promenio i mi ćemo nastaviti našu mirovnu misiju.

RSE: Kakav je stav NATO-a po pitanju Vojske Kosova? Da li će i na koji način NATO sarađivati sa Vojskom Kosova?

Volters: Naša KFOR misija imala je važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu u prethodnih 20 godina. Naša misija ostaje nepromenjena, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija. Mi smo tu da održimo bezbedno i sigurno okruženje za sve građane Kosova, i to je ono što mi radimo.

Istovremeno, nakon odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, mi sada razmatramo nivo saradnje NATO-a sa Kosovskim bezbednosnim snagama. U međuvremenu, naš mandat se nije promenio i mi ćemo nastaviti našu mirovnu misiju.

NATO u potpunosti podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao jedino trajno političko rešenje za region.

RSE: Da li postoji zabrinutost NATO-a oko nastojanja institucija vladavine prava u borbi protiv kriminala na severu Kosova, koji pretežno naseljavaju Srbi?

Volters: NATO je politički vojni savez zasnovan na suštinskim vrednostima. Bezbednost svih ljudi na Kosovu je od najveće važnosti za nas. NATO je prisutan na Kosovu kako bi se stvorili stabilnost i mir i osigurali sloboda kretanja i sigurno mirno okruženje za sve građane.

RSE: U maju ove godine imenovani ste za vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi. Šta će biti ključne aktivnosti u narednom periodu? Šta smatrate prioritetom u Evropi i regionu Zapadnog Balkana?

Volters: Jedan od mojih glavnih prioriteta je primena vojne strategije NATO-a za 2019. godinu, koja daje ažuriranu procenu današnje bezbednosne situacije i usklađuje napore u cilju povećanja spremnosti i interoperabilnosti vojnih snaga u celoj alijansi. Ohrabrujem sve vojske na Zapadnom Balkanu da otvoreno komuniciraju među sobom i da učestvuju u vežbama sa vojskama pri NATO-u, što za rezultat ima unapređenje spremnosti i što nam omogućava da učimo jedni od drugih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG