Dostupni linkovi

Ukrajina pokrenula kontraofanzivu, kaže Zelenski


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (desno) i kanadski premijer Džastin Trudo rukuju se tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu, 10. juna 2023. godine
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (desno) i kanadski premijer Džastin Trudo rukuju se tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu, 10. juna 2023. godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska vojska započela kontraofanzivu duž fronta.

"U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

On nije želeo da iznosi detalje o tome u kojoj je fazi kontraofanziva.

Njegovi komentari su ostavili otvorena pitanja da li je ovo bio početak dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive za osvajanje ukrajinskih teritorija koje su pod ruskom okupacijom.

Trudo koji je ranije 10. juna stigao u Kijev u iznenadnu posetu, najavio je novi paket vojne pomoći vredan 500 miliona kanadskih dolara (375 miliona američkih dolara) i rekao da će Kanada učestvovati u multinacionalnim naporima za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 .

Kanada će takođe isporučiti 287 dodatnih raketa protivvazdušne odbrane ukrajinskoj vojsci i 10.000 projektila od 155 milimetara, rekao je premijer.

Kanada je već obezbedila milijarde dolara pomoći, uključujući milijardu kanadskih dolara (750 miliona američkih dolara), rekao je on, dodajući da narod Ukrajine "može da računa da će Kanada nastaviti svoju političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku sve dok po potrebi".

Trudo je takođe rekao na konferenciji za novinare da Kanada oduzima teretni avion Antonov u vlasništvu Rusije koji je sleteo u Kanadu prošle godine i započinje proces predaje aviona Ukrajini.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da su dva lidera usvojila deklaraciju tokom Trudoove posete u kojoj se napominje da Kanada ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Može li Kina pomoći da se završi rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:50 0:00
Izvor: Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa
XS
SM
MD
LG