Dostupni linkovi

Vokalnom ansamblu Corona četiri medalje iz Italije


Ženski vokalni ansambl Corona na "Seghizzi" festivalu u Italiji
Ženski vokalni ansambl Corona na "Seghizzi" festivalu u Italiji
Bosna i Hercegovine bogatija je za još nekoliko nagrada. Na nedavnom Međunarodnom takmičenju ansambala i horova “Seghizzi”, koje se već 52. godinu održava u italijanskom gradu Gorizia, ženski vokalni ansambl Corona Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu “Seljo” (AKCUS) osvojio je tri bronzane medalje u kategorijama pop, gospel i tradicionalne pjesme, te jednu zlatnu za najbolje kostime.

Prije 21 godinu, u ratnom Sarajevu, osnovan je ansambl. Namjera pokojnog Slobodana Dode Kovačevića, nekadašnjeg voditelja muškog vokalnog ansambla “Prijatelji”, bila je da djevojčice skloni sa ulice tokom granatiranja. Mnoge su djevojke prošle kroz ansambl koji je, inače, sekcija AKCUS-a “Seljo”. Corona danas okuplja devet članica: Maša Miskin, Tijana Vignjević, Dunja Kazić, Vanesa Poturović, Adelita Kadić, Ajla Smajlović, Esma Sulejmanagić, Anida Isanović i Darja Softić Kadenić.

Nakon mnogih nastupa po Evropi, ansambl se odlučio ove godine okušati i na priznatom italijanskom festivalu “Seghizzi”.

“Sedam djevojaka je išlo na takmičenje. Za učešće na 'Seghizzi' smotri ne možete se samo prijaviti, već prolazite kroz određenu selekciju koju smo mi uspjele proći. Bio je izazov nastupati jer smo bile jedan od najmanjih ansambala. Jedini manji ansambl od nas, koji je nastupao samo u jednoj ili dvije kategorije, bio je muški kvintet iz Turske. Ostalo su bili veliki horovi koji su se takmičili u puno kategorija i bili su žestoki protivnici”, priča nam voditeljka ansambla Tijana Vignjević.

Na takmičenju u Italiji učestvovalo je 18 horova iz cijeloga svijeta, od Puerto Rico do Filipina. Grand prix osvojio je Portland State Chamber Choir iz Sjedinjenih Američkih Država. Drugoplasirani bio je Norwegian National Youth Choir. Sarajevski ženski vokalni ansambl Corona prijavio se u pet kategorija od kojih je u tri osvojio bronzane medalje.

“Osvojile smo medalje u kategorijama gospel, pop i tradicionalne pjesme. U okviru kategorije gospel izvele smo 'It's a birthday” i 'This little light of mine'. Kada je riječ o kategoriji pop pjesama pjevale smo “What a wonderful world', 'Only you' i 'Kad mi pišeš mila mati' i mislim da je ova posljednja posebno dirnula publiku. U kategoriji tradicionalnih pjesama predstavile smo se sa tri kompozicije: 'Jadovanka za teletom', 'Fatima lozu sadila' i 'Ječam žele Tuzlanke djevojke'. Smatram da je publici i žiriju taj mali uvid u našu tradiciju bio itekako zanimljiv”, ocijenjuje Esma Sulejmanagić.

Pored lijepog pjevanja, djevojke ansambla Corona su za potrebe takmičenja odlučile obući posebne odore, što je nagradio i žiri “Seghizzi” festivala.

Članice ansambla u narodnim nošnjama
Članice ansambla u narodnim nošnjama
“Ideja je bila da prilikom izvođenja tradicionalnih pjesama, iako to organizator Festivala nije zahtijevao, obučemo nošnje svih naroda Bosne i Hercegovine iz različitih perioda. Od našeg kulturno-umjetničkog društva posudili smo nošnje - muslimanske, hrvatske, srpske, jevrejske, gradske i seoske. Izašle smo na scenu sa različitim nošnjama. Ljudima se to svidjelo, naročito žiriju koji nam je odlučio dodijeliti zlatne medalje za najbolje kostime”, kaže Dunja Kazić.

Šest dana u Italiji prošli su kao jedan.

Zahvalne smo i Tijani i gospodinu Plamenku Dizdareviću koji nam je omogućio to što smo, uopšte, imale priliku poslušati te vrhunske horove, jer kad neko živi i ne izađe iz BiH ne može ni zamisliti šta postoji negdje drugdje. Jako nam je drago što smo uspjele da se upoznamo i družimo sa horovima iz Portlanda, Latvije, ili sa Filipina. Drago nam je što smo ušle u konkurenciju sa takvim horovima. Konačno, to je potvrda dugogodišnjeg rada i Tijane i našeg ansambla”, ističe Ajla Smajlović.

Pjevati dušom

U ansamblu Corona pjevaju djevojke kojima je muzika profesija, kao i one čiji je poziv potpuno drugačiji. Međutim, sve dijele strast prema ovom obliku muzičkog stvaralaštva.

Sa zastavom BiH
Sa zastavom BiH
“Sjajna je atmosfera između djevojaka. To je, jednostavno, jedan svojevrstan ispusni ventil za svakodnevni stres, a istovremeno je dovoljno i izazovno za nekoga ko to voli, jer su aranžmani zahtjevni. Možete se ispuniti na različite načine - da postignete nešto, da pjevate dušom, da se lijepo zabavljate, a da vam sve to bude na nivou hobija, odnosno na nivou nečega što ne uzima ni previše vremena. Sve navedeno je za mene bilo optimalno”, kaže za Radio Slobodna Evropa Darja Softić Kadenić.

Prvi put u 21. godini postojanja, ansambl je snimio debitantski album. Na njemu je 13 numera - tradicionalne pjesme sa područja Balkana. Album je trenutnu u fazi postprodukcije.

“CD će se, najvjerovatnije, zvati 'Magla' po tradicionalnoj pjesmi koju smo snimile. Neki dobri ljudi dali su nam jedan dio sredstava, a drugi dio smo mi pjevanjem zaradile. Na taj način smo osigurale sredstva za ovaj album. Nadam se da će naše izdavačke kuće imati sluha za takvu vrstu muzike i da će se taj CD ubrzo naći na policama CD shopova u Bosni i Hercegovini”, navodi Adelita Kadić.

Sa obzirom na sveprisutnost kulturne kvazivrijednosti, pitanje je kuda se kreće društvo u Bosni i Hercegovini ako dozvoljava zatvorene muzeje, ne izdvaja novac za kulturu, te vrlo malo radi na promociji, unapređenju i zaštiti umjetničkog stvaralaštva - svog ukupnog identiteta. Nekada su se mladi okupljali u kulturno-umjetnička društva. Danas to nije popularno. Upravo je Corona jedna je od sekcija AKCUS-a “Seljo”. Pored ženskog vokalnog ansambla, Anida Isanović je članica u još dvije sekcije ovog centra.

“Osnovni razlog zbog kojeg sam u 'Selji' su poznanstva, prijateljstva, druženja, rad u onome što volim. Taj put, festivali i sve ostalo, to je nagrada koju dobijemo da bi otišli, zabavili se i da bi nam bilo lijepo. Pozivam sve mlade da dođu i provedu dva dana tu, ili dvije probe u bilo kojoj sekciji AKCUS-a 'Seljo' i vidjet će da je tu lijepo i biti i sarađivati sa ljudima koji dijele iste interese”, zaključuje Anida Isanović.
XS
SM
MD
LG