Dostupni linkovi

Decentralizacija ili "prikrivena država"?


Za Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine glasaće većina poslanika, Fotografije: Vesna Anđić
Za Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine glasaće većina poslanika, Fotografije: Vesna Anđić
Skupština Srbije raspravlja o Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i potvrđivanju Statuta pokrajine.

Za Vladu je to sprovođenje decentralizacije, za veći deo opozicije stvaranje prikrivene države: “Traže li se neki novi Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci, Crnogorci”?

Godinu dana putovanja od Novog Sada do Beograda, povlačenje iz skupštinske procedure i pretrpljene ispravke zbog ugrađivanja amandmana Socijalističke partije Srbije prethodili su obrazloženju Zakona o utvrđivanju nadlaženosti Vojvodine koje je premijer Mirko Cvetković podneo poslanicima Skupštine Srbije:

“Predlogom Zakona nadležnosti AP Vojvodine usklađuju se sa novim ustavnim rešenjima, dosledno se sprovodi proces decentralizacije Srbije i koncept pokajinske autonomije bez elemenata državnosti.”

No, premijer nije bio dovoljno uverljiv za opoziciju. Ključni argument većeg dela opozicije je da su predloženi akti neustavni i da Vojvodini daju elemente državnosti. “Prikrivena država”, termin je koji je upotrebio šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić:
Tomislav NIkolić

“Šta će to da važi na teritoriji AP Vojvodine jer ako Statut kaže da Vojvodina ima vladu a Zakon o prenošenju nadležnosti kaže da ima izvršno veće, zaista me interesuje gospodine Cvetkoviću šta su vam vaši vrli pravnici rekli kako će to kasnije da se zove.“

Koštuničin DSS je čak išao dotle da je na Pančevačkom mostu, jednom od onih koji vodi ka Vojvodini, postavio transparent sa natpisom "Stop separatističkom Statutu". A Vojvođanin Zoran Lončar sa tog mosta je poručio poslanicima:

“Na 91. godišnjicu od kada je Vojvodina, tačnije Srem, doneo odluku o pripajanju Kraljevini Srbiji nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu od strane srpske vojske, danas se stvara mogućnost da se srpski narod objedinjen pre 91 godinu ponovo deli na dve države.”

NEMOĆNI I NESPOSOBNI?

Osim Pančevačkog mosta i zgrada sadašnjeg srpskog parlamenta, nekadašnjeg državne zajednice Srbija i Crna Gora, i sada već davne SFRJ našla je mesto u ovoj raspravi.

Gordana Pop Lazić, poslanica Srpske radikalne stranke:

“Ne volim ovu zgradu parlamenta zato što su u ovoj zgradi samo nestajale države. Hoćemo li nekad da sačuvamo državu i radi li iko na tome? Gospodine Cvetkoviću, Vi ćete u istoriji biti zapamćeni po sporazumu Cvetković – Čanak.“

Upravo zbog ovakvih navoda lider LDP Čedomir Jovanović kritikuje vladu rekavši da je izašla sa zakonom pred parlament onda kada više nije mogla da ga izbegava kao svoju obavezu, te da je loše što su predložena rešenja "kompromis vladajuće većine":

“U raspravi pred Odborom za ustavna pitanja traženi su neki novi Slovenci, novi Hrvati, novi Crnogorci, novi Makedonci, novi Bosanci. U ovoj skupštini u kojoj je pet država propalo govorilo se jezikom koji je obeležio propast prethodnih pet. i Vlada pred tim ne sme da ćuti. Nigde nećemo stići ukoliko vi iz ovog parlamenta odete sa podrškom 140 poslanika ali pri tom nemoćni i nesposobni da uverite građane koliko je zapravo besmislena Srbija u kojoj se u istom trenutku Srbija brani od Vojvodine i Vojvodina brani od Srbije.“

Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine proširene su njene nadležnosti a Statutom Vojvodine Novi Sad je posle ispravki definisan kao glavni administrativni centar Vojvodine, a ne kao njen glavni grad, te da se teritorija AP Vojvodine ne može menjati bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu.

NEĆE KUPITI ROG UMESTO SVEĆE

Predviđena je mogućnost sklapanja međuregionalnih sporazuma, otvaranje predstavništava u regionima Evrope i Briselu i osnivanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS-a poručio je da nema razloga za srah od otcepljenja:

“Kada je neko ovde govorio o tome da prvi potpredsednik Vlade i predsednik SPS-a verbalizuje ovu temu na način koji je jezik 90-ih to prosto nije tačno. Kada je rekao da je neko doživeo poraz etiketirajući autonomaše, autonomaši je pežorativan pojam koji su možda bili skloni nekim secesijama i tako dalje u ranijem periodu, ali ne mogu da kažem da je bilo ko autonomaš ko sedi u vladajućoj koalciji. Ne može to biti ni gospodin Čanak, siguran sam.”

Nasuprot tolikoj zabrinutosti za jedinstvo države lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da je Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti "toliko mekan" da se na njemu ne može izgraditi istinska autonomnost Vojvodine.
Nenad Čanak

"Oni koji spominju državu u državi moraju da se sete da je njihovo ramišljanje stvorilo državu van države i da bi bilo dobro da se ljudi iz DSS sete da su oni ti zbog kojih Srbija nema ingerencije na Kosovu jer centralistička politika kao posledicu ima smanjenje teritorije", kazao je Čanak.

Zašto u delu političke javnosti postoji takav otpor decentralizaciji i prebacivanju naldežnosti na Vojvodinu pitali smo Jovana Komšića profesora Univeriziteta u Novom Sadu:

“U ovom, slučaju reč je o otporu u elementarnim pokušajima političko-sistemske evropeizacije Srbije, ukoliko njena politička klasa nije spremna da decentralizuje državu. Juče su bili separatisti pripadnici drugih naroda u bivšoj Jugoslaviji, sad bivše Jugoslavije više nema, evo sada će biti spremni da proizvedu i neke druge separatiste, i misle da će na taj način moći da stoluju večno, ali čini mi se da su građani Srbije ipak racionalniji i da više neće kupiti taj rog umesto sveće.”
XS
SM
MD
LG