Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I dalje žestoka polemika oko Statuta Vojvodine


Izvršno veće Vojvodine
Skupština Srbija će o Statutu Vojvodine raspravljati 24. novembra. Statut je dobio zeleno svetlo na Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja, ali se još uvek vodi žestoka polemika oko toga da li je Statut Vojvodine uvod u separatizam ili je zakonim definisana ustavna kategorija.

Da li je Statut Vojvodine virus separatizma ili ustavna odredba koja definiše nadležnosti pokrajine, glavno je pitanje oko kojeg se u političkoj javnosti vodi otvorena i žestoka rasprava.

Nada Kolundžija
kaže da je autonomija Vojvodine i nema sumnje da je u predloženim aktima Ustav u celosti poštovan, odbacujući tvrdnje da on vodi u separatizam.

"I zato zaista pozivam da ako, možemo argumentovano raspravljamo o tome gde je ovaj zakon dao manje nadležnosti u odnosu na Ustav i s druge strane gde je ovaj zakon, ako je izašao iz okvira Ustava. Ali da to bude argumentovana rasprava, a ne da bude pitanje, da li je autonomija opasna po jedinstvo zemlje. Autonomija je ustavna kategorija i naša ustavna obaveza," kaže Kolundžija.

Međutim, Demokratska stranka Srbije, bivšeg premijera Koštunice, koja je inače koautor aktuelnog ustava, koji je danas okvir Statuta Vojvodine, sada primećuje da je Statut protivustavni akt koji vodi u „puzajući separatizam“, tvrdi Miloš Aligrudić.

"Zapravo političke namere onih koji su ovo pisali zapravo se svodi na otvaranje Pandorine kutije separatizma po istom modelu i principu po kojem je to nekada, doduše u federalnoj državi, sa Crnom Gorom."

Način jednog puzajućeg odvajanja identičan je u namerama, metodima kao što je to činio i Milo Đukanović.

KOSTREŠ: NEMA SEPARATIZMA

S druge strane Šef poslaničkog kluba Liberalno demokatske partije Čedomir Jovanović kritikuje vladu što Vojvodini nameće Statut preko "lošeg ustava".

Tema statuta i zakona o nadležnostima otvorena je na pogrešan način što je, kako je navodi, omogućilo afirmisanje onih ideja koje ponovo dele Srbiju:

"Od koga to Vojvodina želi da ode i ko je to u Vojvodini ikada pomislio i kada je bilo koja politika dobila tu argumentaciju na bilo kojim izborima.Nikada. A mi danas ovde poredimo Vojvodinu sa Crnom Gorom, a vojvođanski statut poredimo sa prvim koracima u nekom institucionalnom separatizmu. Jer nemože se od Vojvodone napraviti država kad Srbija to nije."


Najviše sumnji, za one koji tvrde da Statut može da ugrozi teritorijalnu celinu Srbije je stavljeno je na ulogu i definsanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i definisanje Novog Sada kao glavnog ili administrativnog centra Vojvodine. Radikali to između ostalog vide kao početak procesa razgradnje i konfederalizacije Srbije, kaže Gordana Pop Lazić.

"Ovako da nam Čanak i Kotreš pripremaju teren za neke, možda vi to ne želite u ovom trenutku, ali neke kojima će možda u budućnosti pasti na pamet da urade nešto protiv teritorijalnog integriteta, Republike Srbije izvinite Srpska radikalna stranka s tim nemože da se složi."

Povodom ovakvih i sličnih izrečenih navoda pojedinih opozicionih stranka o separatizmu i strahu među građanima, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže:.

"Ja želim vrlo odgovorno da kažem da u Vojvodini nema separatizma, da u Vojvodini nema nikakvih separatističkih težnji, niti separatističkih organizacija, nego danas kada ne postojen neki jaki i validni argumenti zašto na treba zašto Vojvodini treba uskratiti njenu autonomiju i zašto treba onemogućiti Vojvodinu da ima Statut onda se izmišljaju priče o separatizmu i plaše se ljudi."

I dok jedni navode da će potvrđivanje statuta Vojvodine biti prvi korak ka decentralizaciji Srbije, drugi to tumače kao uvod u dezintegraciju države. Bilo kako bilo statut je dobio zeleno svetlo na Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja. Skupština Srbija će o Statutu Vojvodine raspravljati 24. novembra.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG