Dostupni linkovi

Vojvođanski statut i dalje na ledu


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine

Skupština Srbije se već mesecima ne izjašnjava o predloženom novom statutu Vojvodine, a kada će ne zna se

Posle devet meseci uzaludnog čekanja da se Parlament Srbije konačno izjasni o Statutu Vojvodine, ili da se bar jasno obrazlože razlozi ovolike zakočenosti, čak su i ključni politički akteri vojvođanske scene ostali bez reči.

Svedoče i čelnici Izvršnog veća i Skupštine Vojvodine, Bojan Pajtić i Šandor Egereši, te Ištvan Pastor, predsednik najjače manjinske stranke, Saveza Vojvođanskih Mađara:

"Ja nemam ništa novo da dodam oko Statuta. Ljudi, ja sam od oktobra pa do maja, do juna meseca, sve rekao."


"Toliko buke ni oko čega u Srbiji zaista davno nije bilo."

"Strašno mi je sad već dosadno i mrsko da govorim o Statutu, jer u zadnjih osam meseci ništa drugo ne radim. Pri čemu, mnoge stvari ne mogu da kažem."

Ruralno zaleđe


Ne računajući povremeno medijsko dizanje tenzije i uopštene političke krilatice zagovornika ili protivnika vojvođanskog statutarnog teksta, o samoj sadržini Statuta usvojenog tročetvrtinskom većinom u vojvođanskoj Skupštini već mesecima se praktično ni ne govori, presahla su već čak i licitiranja o mogućem datumu za izjašnjavanje poslanika u republičkoj Skupštini.

Mnogi Novosađani u ovakvom odnosu prepoznaju i nipodaštavanjeVojvodine i njenih građana:

"Nemaju apsolutno nikakav osećaj. Oni, zapravo, Vojvodinu doživljavaju kao neku vrstu ruralnog zaleđa."

"Apsolutno strašno što se vojvođanski Statut toliko dugo vuče negde, jer mislim da je ova vlast uglavnom dobila glasove Vojvođana zbog toga što je taj Statut već onda bio obećan."

"Realno jeste ne ono što se govori već ono što se uradi."

Tadić odbija primiti Egerešija


Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši obelodanio je čak da i on sam već deset meseci uzaludno čeka da ga primi predsednik Srbije Boris Tadić:

"Nisam hteo o tome da govorim, ali je činjenica, vi ste me pitali. Ja čekam, čini mi se od početka septembra prošle godine, da me predsednik Republike Srbije primi. Zvanično sam se pet puta obratio kabinetu predsednika Republike Srbije i nije me primio."


Čelnik vojvođanskog Izvršnog veća Bojan Pajtić tvrdi da ne zna zašto sa Statutom Vojvodine sve stoji:

"Mi smo uradili sve što je bilo u našim rukama. Prosto, mi sad čekamo da se taj proces otpetlja tamo gde se zapetljao – on se očito nije zapetljao kod nas."


Odgovornost za bespotrebno dugo držanje vojvođanskog statuta na ledu stoji na parlamentarnoj većini i posebno njenom stožeru, Demokratskoj stranci – veruje i analitičar Jovan Komšić, uveren da sve veće odugovlačenje da se on stavi na dnevni red Parlamenta Srbije stvari samo još više komplikuje:

"Produktivne izlazne strategije i nema, osim da se Statut stavi na dnevni red parlamenta pa, bio potvrđen ili nepotvrđen."


U javnosti se mogu čuti i ideje o donošenju novog Ustava Srbije. U tome rešenje vidi i Vojvođanski klub, kaže predsednik te nevladine organizacije Đorđe Subotić:

"Donošenje Ustava je pravi izlaz, ali, naravno, to neće trajati tako kratko. Ali, pre toga treba Skupština Srbije da potvrdi ovaj Statut."


Za promene Ustava potrebna je dvotrećinska saglasnost u Parlamentu Srbije, što u ovom trenutku nije realno – smatra Jovan Komšić:

"Statut Autonomne pokrajine Vojvodine mora biti na dnevnom redu parlamenta Srbije u septembru mesecu. Ukoliko se to ne desi u toku ove jeseni, onda je to vrlo veliki znak pitanja, o sposobnosti i proevropskim kapacitetima ove vlasti danas."
XS
SM
MD
LG