Dostupni linkovi

Vojni pozivi izazvali zabrinutost u Vojvodini


Arhivski snimak: Srpska vojska obeležava godišnjicu formiranja elitnih gardijskih jedinica, 30. novembar 2006.godine.
Arhivski snimak: Srpska vojska obeležava godišnjicu formiranja elitnih gardijskih jedinica, 30. novembar 2006.godine.

U prethodnih nekoliko dana na teritoriji Vojvodine vojni rezervisti dobijali su pozive za promenu ratnog rasporeda. U ministarstvu odbrane saopštavaju da je reč o redovnim aktivnostima.

Ovi pozivi izazvali su uznemiraneost u javnosti i zapitanost zašto se ovi pozivi dele baš u ovom trenutku kada se odlučuje o konačnom statusu Kosova. Ali, u ministarstvu odbrane saopštavaju da je reč o redovnim aktivnostima koje nemaju nikakve veze sa mobilizacijama i ratnim planovima.

Najviše su uznemireni građani Sombora pošto su u tom gradu pozivi prvo počeli da stižu. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, kaže za RSE, da su se toj stranci već javili građani koji su dobili te pozive:

"Sa potpisom, načelnik somborsko-subotičkog vojnog okruga je na više desetina adresa poslao poziv kojim se vojni obveznici pozivaju da se 3. decembra jave u centralu, u Somboru, radi dobijanja ratnog rasporeda."

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane saopštilo je da će zbog organizaciono - formacijskih odnosa u Vojsci Srbije na teritoriji okruga Novi Sad, koji pokriva AP Vojvodina, biti pozvana 5.422 vojna obveznika radi sopštavanja novog ratnog rasporeda.

Ali, za Ištvana Pastora, termini za određivanje novih ratnih rasporeda suviše se podudaraju sa 10. decembrom, danom koji je određen za završetak pregovora između srpske i albanske strane:

"Problem je u tome da ako je to normalna aktivnost Vojske onda je takvo saopštenje trebalo da usledi pre nego što je akcija započeta jer u ovom slučaju, u ovakvoj situaciji, se stvara jedna potpuno haotična atmosfera. Ljudi, zbog iskustva iz '90-ih godina, se plaše da se ponovo sprema taj isti scenario i ravoj događaja jer se podudara sa dosta čudnim izjavama ministra Šutanovca u odnosu na poslednja dva-tri dana."

Ipak, u Ministarstvu odbrane naglašavju da su novi ratni rasporedi očekivani pošto se vojska i brojčano i formacijski menja. Petar Bošković, načelnik uprave za odnose sa javnošću Vojske Srbije, kaže za RSE, da su ovakve aktivnosti već sprovedene u mnogim gradovima širom Srbije:

"Ovo je smo već nebrojeno puta radili od momenta kada su završene organizacijsko-formacijske promene Vojske Srbije kao što su ukidanje i rasformiranje pojedinih jedinica i formiranje novih jedinica - na teritoriji vojnog okruga Novi Sad će se, u periodu od 26. novembra čak do 19. januara, pozivati vojni obveznici radi ukidaja njihovog postojećeg i saopštavanja novog rasporeda. Primera radi, oklopna brigada u Subotici je ukinuta i te ljude moramo razdužiti i saopštiti im nove rasporede, za one koje to zakonski obavezuje. Zatim, opštine Sombor, Apatin, Kula i Odžaci su na redu. Napominjem još jedan detalj, pozivanje nije planirano u dane državnih i verskih praznika. Dakle, u pitanju je klasična planska aktivnost jedinica Vojske Srbije i vojno-teritorijalnih organa koju ne treba dovoditi u vezu sa aktuelnom političkom situacijom i pitanjem statusa KiM."

Jedan od građana Sombora koji je upravo dobio poziv, za RSE, kaže:

"Poziv je dobio i moj sin i to me je u prvi mah iznenadilo - mislio sam da to pripada već davnoj prošlosti. Međutim, nemam neki poseban komentar. Pretpostavljam da je reč o nekakvoj evidenciji i da tu nema ničega posebnog."

Vojni analitičar Zoran Dragišić, ističe za RSE, da građani ne treba da budu zabrinuti zbog saopštavanja novih ratnih rasporeda. On je naglasio da je Vojska Srbije poslednjih godina izvršila ozbiljne promene i da novi ratni rasporedi te promene moraju da prate:
"Reč je o promenama organizacije Vojske, izvršena je ozbiljna reorganizacija u poslednje vreme. Ne dele se nikakvi pozivi za vojne vežbe, ne dele se pozivi za mobilizaciju već se dele pozivi za utvrđivanje novog ratnog rasporeda što je sasvim logično s obzirom da je Vojska izvršila značajnu reorganizaciju. Mnoge jedinice su ukinute a mnoge nove su formirane i te jedinice sada treba popuniti. Dakle, mislim da je reč o redovnim aktivnostima, nije u pitanju nikakvo podizanje borbene gotovosti niti priprema za rat."
XS
SM
MD
LG